Online lessen worden positief ontvangen op de PSG

Algemeen
Natuurkunde docent Niels Greven van SG Gerrit Rietveld geeft online les
Natuurkunde docent Niels Greven van SG Gerrit Rietveld geeft online les (Foto: Purmerendse ScholenGroep)

PURMEREND - De leerlingen van de Purmerendse ScholenGroep volgen op dit moment allemaal thuisonderwijs. Sinds besloten is dat de scholen gaan sluiten om de verspreiding van het coronavirus te beperken is er heel hard gewerkt door docenten om hun lessen op een andere manier in te vullen.

Zondag 15 maart is er besloten dat alle scholen moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Voor het onderwijs lag daar de uitdaging om het onderwijs op afstand in te richten. Maandag 16 en dinsdag 17 maart zijn alle docenten heel druk geweest met het voorbereiden van de online lessen. Op de scholen van de Purmerendse ScholenGroep werken de docenten met Magister ME en Teams. Zij hebben zich dit in een paar dagen eigen moeten maken. Vanaf woensdag 18 maart gingen de online lessen van start. Op een enkele technische hapering na ging deze start van het thuisonderwijs heel goed.

Bijna alle leerlingen online aanwezig

Op SG Gerrit Rietveld is elke ochtend een live inbelmoment met de mentor om de dag door te nemen, het huiswerk te bespreken en absenten te controleren. Afwezigen worden meteen gebeld door de medewerker die normaal de aanwezigheid ook bijhoudt. Directeur Edith Pals van SG Gerrit Rietveld is heel positief: "De eerste dag waren van de 519 leerlingen er bijna 500 op tijd online. De docenten kwamen allemaal opgelucht en enthousiast uit hun eerste online lessen. We hebben er een heel leuk filmpje over gemaakt." Er komen heel veel leuke reacties van leerlingen. Natuurkunde wordt vanuit het lokaal gegeven en live worden proefjes gedaan. Leerlingen doen actief mee en geven antwoorden op de vragen.

Bedankjes begrip en complimenten
Op SG W.J. Bladergroen zijn ouders ook positief. Marieke Bremer, teamleider VMBO en Internationale Schakelklassen: "Een ouder heeft voor alle docenten een bedankje gemaakt dat ze persoonlijk kwam afgeven. Daar word je wel even stil van." Een ouder van een leerling van het Jan van Egmond Lyceum bood spontaan zijn diensten aan. Als medewerker van Microsoft gaf hij een training voor docenten in de aula's van twee scholen, die ook via een livestream te volgen was. Het Da Vinci College kreeg van een aantal ouders een ontroerende mail. Waaronder deze: "Graag willen wij onze waardering uitspreken voor de manier waarop de school onder deze bijzondere en moeilijke omstandigheden het onderwijs heeft opgepakt en ervoor heeft gezorgd dat de lessen snel via de digitale weg konden worden voortgezet." Bij SG Nelson Mandela komen er ook veel enthousiaste reacties. Op SG Antoní Gaudi worden de leerlingen erg gemist. Een docent zegt "We missen onze leerlingen in de klas! Ze pikken de online lessen heel goed op, maar het is toch anders." Leerlingen zijn over het algemeen positief en ondervinden ook voordelen: "ik kan me goed concentreren, het is veel rustiger dan normaal." En "Ik kan werken op mijn eigen tempo".

Andere examens

Het is voor de leerlingen, met name die in het eindexamenjaar, een hele onrustige tijd. Nu is besloten dat de centrale eindexamens niet doorgaan staat de PSG weer voor een grote opdracht. Het schoolexamen zal opnieuw moeten worden ingericht. Op basis van de behaalde resultaten van het schoolexamen kunnen leerlingen nu hun diploma halen. Daar hebben de scholen en de eindexamenleerlingen door het wegvallen van het centraal examen wel meer tijd voor. Leerlingen die er op dit moment nog niet zo goed voorstaan worden er nerveus van. De PSG wil zo snel mogelijk de rust en duidelijkheid terugbrengen voor alle leerlingen. Het thuisonderwijs gaat goed, nu gaat de PSG zich focussen op een goede manier om examens af te nemen zodat elke leerling een goede kans krijgt op een volwaardig diploma. Er komen nog schoolexamens aan en ook komen er nog herkansingen. De strijd van de examenleerlingen is nog niet gestreden.