Z lijner over overuren

Algemeen

De coronacrisis brengt tal van verschijnselen met zich mee die je tevoren niet bedacht zou hebben. Natuurlijk, de overbelaste ziekenhuizen, de uitvaartondernemers, de supermarkten, zij draaien allemaal overuren én verdienen ons allergrootste respect.

Maar wat mij evenzeer verrast zijn de overuren die alle hogedruk reinigers, schuurmachines, grasmaaiers en zaagmachines maken. Het jaargetijde brengt met zich mee dat er aan de grote schoonmaak wordt gedacht. Maar wat we nu mee maken is onvoorzien en curieus. Iedere dag zie je in de straat dat er grofvuil wordt aangeboden. Zolders, schuurtjes, kelders, rommelkamers, niets lijkt aan de opruimwoede te ontsnappen. De vuilnismannen werken zich een slag in de rondte om de overtollige huisraad af te voeren.

En wat te denken van de telefoon- en internetproviders. Aan het ‘let een beetje op elkaar’ van minister-president Rutte wordt goed gevolg gegeven. Telefoongesprekken, of nog beter beeldtelefoneren moet sinds de uitbraak van de crisis met tientallen procenten zijn toegenomen. Het whats-appen idem dito en het gebruik va de tablet en/of pc zal naar ongekende hoogte zijn gegroeid. En dan laat ik het thuiswerken of het vanuit huis maken van huiswerk voor het gemak buiten beschouwing. Een knap staaltje werk trouwens dat al die netwerken in de lucht blijven.

Hier en daar zie je dat het bedrijfsleven zich ruimhartig gedraagt en bijvoorbeeld de aanschaf van mondkapjes financieel mogelijk maakt. Mooie gebaren. Hoe mooi zal het zijn wanneer KPN, Vodafone, T-Mobile en andere providers een stukje van hun ongetwijfeld fors gestegen omzet en winst beschikbaar stellen om de zorgverleners te voorzien van alles wat zij maar kunnen gebruiken.

Samen staan we immers sterk!