Hoogsensitiviteit moet uit de taboesfeer

Algemeen
Astrid Waernes.
Astrid Waernes. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Hoogsensitiviteit! Astrid Waernes heeft er van jongs af aan zelf mee te maken. Een HSP, zoals zij een hoogsensitieve persoonlijkheid noemt, ervaart de omgeving veel intenser dan anderen doordat ze vijf keer zoveel prikkels van buitenaf krijgen. En ze zijn met velen. Of beter gezegd met steeds meer. Voor hen is het zaak om alle prikkels min of meer te ontwaren en ze onafhankelijk van elkaar een plekje te geven. Maar dat lijkt simpeler dan gezegd.

"Het is geen religie en al helemaal geen diagnose, want dan zou je er medicatie voor moeten krijgen. Er bestaat simpelweg teveel (mag weg) onbegrip voor hoogsensitieve mensen. En ik wil iets doen om te proberen daar een einde aan te maken. Het is nog steeds een soort van taboe en dat moet worden doorbroken.

Positieve kracht

Hoe meer bekendheid er komt, des te meer begrip ontstaat er, stelt Astrid, die samen met haar partner Marcel Poort in Purmerend Praktijk Waernes bestiert. Astrid is druk doende met de voorbereidingen voor het HSP Seminar onder de titel 'De positieve kracht van hoog gevoeligheid', dat ze samen met Antoine van Staveren en Janosh medio september/oktober in het Dorpshuis Wijdewormer (Neck) organiseert. Aanvankelijk was het de bedoeling om dit in juni te houden, maar vanwege het coronavirus wordt het uitgesteld. Een seminar bedoeld voor hoog sensitieve mensen en hun omgeving, maar ook voor coaches en docenten, die hiermee de benodigde punten kunnen scoren. Astrid is voor deze gelegenheid geaccrediteerd door de Nederlandse Federatie voor Gezondheidszorg (NFG).

"Een HSP voelt zich anders dan anderen. Het gaat er daarom om dat degenen die het hebben het als een klacht ervaren en dat ze willen leren het om te zetten naar talenten en kwaliteiten die ze bezitten. Ik kan erover meepraten, omdat ik het zelf ben. En ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik er nu een goede balans in kan vinden", vertelt Astrid.

Vanuit haar dagelijkse werk in Praktijk Waernes heeft Astrid regelmatig te maken met kinderen met gedragsproblemen. In die hoedanigheid herkent ze ook het probleem hoogsensitiviteit, dat zich al op jonge leeftijd aandient. "Normaal gesproken heeft een doorsnee mens 3 ingangen om informatie te verwerken. Een HSP heeft 5 openingen, er komt dus 5 keer zoveel informatie binnen die verwerkt moet worden. Ga daar maar aan staan, zie die maar een plekje te geven."

Kwartiertje zitten

"Ik hoor ook vaak ouders praten over kinderen die thuiskomen en stil vallen. Dan vraagt een ouder hoe het vandaag op school was en dan blijkt er bij het kind geen behoefte te zijn om te vertellen. Ik geef deze ouders dan ook de tip om 's avonds even een kwartiertje met het kind te gaan zitten, zodat hij of zij de tijd heeft om het verhaal te doen. Een HSP heeft tijd nodig om even tot rust te komen, trekt zich ook vaak terug. Vaak wordt van mensen die stil zijn gezegd dat ze verlegen zijn en als je te druk bent je al heel snel het etiket ADHD krijgt opgeplakt. Een HSP kan allebei."

Het is haar passie om verbinding te maken en dat vooral wanneer herkenning plaats vindt. "Een HSP is heel gevoelig, zeker ook ten aanzien van de omgeving, en kan ook heel impulsief zijn. Het ene is nog niet voorbij of het volgende dient zich alweer aan. Ook hier geldt dat het belangrijk is om een goede balans te vinden."

Astrid Waernes heeft voor het seminar heel bewust de samenwerking gezocht met Antoine van Staveren, oprichter van het EszenzZ Centre in Amsterdam en HSP Professional van 2019. Datzelfde geldt voor Janosh, kunstenaar, visionair en mindstyler . Zijn werk is erop gericht om mensen te raken en te inspireren tot een hoger bewustzijn. Dit doet hij met geometrische kunst en met boeken, sessies, workshops, trainingen en retraites. "Antoine als Janosh werken al jaren met hoogsensitiviteit en benaderen het allebei op een heel andere wijze. Heel interessant", weet ze.

Hoop op volle zaal

Astrid hoopt op een volle zaal. "Ik wil dolgraag de hoogsensitieve mensen bereiken, zodat ze zichzelf, en anderen, beter gaan begrijpen. Maar ik wil ook docenten, coaches en ouders bereiken en verder helpen. En uiteraard de omgeving vragen om meer bekendheid voor hoogsensitieve persoonlijkheden."

Voor meer informatie en het boeken van tickets kijk op www.hspseminar.nl Op Facebook te volgen via hspseminar.