Oerol wellicht in andere vorm

Algemeen
Terschelling is al decennia lang het decor van Oerol. Dit jaar wordt het anders.
Terschelling is al decennia lang het decor van Oerol. Dit jaar wordt het anders. (Foto: aangeleverd)

Veel cultuurliefhebbers uit deze regio gingen er jaarlijks naar toe; Oerol. Het Terschellinger theaterfestival zal dit jaar niet in reguliere vorm kunnen plaatsvinden vanwege de corona-maatregelen van de Nederlandse overheid. De organisatie richt zich nu op alternatieve mogelijkheden om deze zomer toch iets te ontwikkelen voor haar vaste bezoekers en andere belangstellenden. Daarbij staan de gezondheid en veiligheid van medewerkers, makers, publiek en eilanders voorop. 

“Er zijn op dit moment te veel onzekerheden die ons ertoe hebben gedwongen dit besluit te nemen.” zegt directeur Siart Smit. “De voorbereidingen voor het festival zouden op dit moment al in volle gang moeten zijn. Nu dat door de beperkende maatregelen onmogelijk is geworden, hebben we de knoop moeten doorhakken. We betreuren dit enorm voor alle medewerkers, makers, bezoekers en inwoners van Terschelling, maar nog langer wachten met dit besluit was geen optie meer.”

Betrokkenen geïnformeerd

Alle betrokken medewerkers, theatergezelschappen en andere partners zijn geïnformeerd. Smit: “Iedereen is net als wij enorm teleurgesteld. Maar er is ook begrip en saamhorigheid. Er is een enorme behoefte bij makers en bij ons om het Oerol-publiek en eigenlijk heel Nederland troost en inspiratie te bieden. Daarom werken we aan een andere vorm van het festival voor deze zomer, waarmee makers en publiek op een veilige manier toch verbonden kunnen zijn en urgente vraagstukken kunnen worden behandeld.”

Ticketkopers krijgen bericht

Eind april wordt meer duidelijkheid over een alternatieve vorm van Oerol verwacht. Bezoekers die al een festivalbandje of een Oerol Theaterbundel hebben aangeschaft worden - zodra dat kan - geïnformeerd over de mogelijkheden in relatie tot de aangepaste editie van Oerol 2020.

Het Oerol festival zou dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 21 juni. Jaarlijks komen meer dan 50.000 mensen naar Terschelling om te genieten van de vele vormen van locatietheater, Expedities, muziek, Pop-up Performances en Talks die overal op het eiland plaatsvinden.

Via de corona-update op  www.oerol.nl wordt iedereen op de hoogte gehouden.