Nieuwe mogelijkheden bij afscheid op afstand

Partnerbijdrage
Een erehaag als laatste groet aan een overledene op weg naar het crematorium.
Een erehaag als laatste groet aan een overledene op weg naar het crematorium. (Foto: Pieter Dekker)

REGIO - De maatregelen tegen het coronavirus leiden in de uitvaartbranche tot veel verdrietige situaties, maar ook tot nieuwe mogelijkheden via internet, ziet uitvaartverzorger Pieter Dekker. "Het online condoleren en het uitzenden van een uitvaart nemen een enorme vlucht. Daardoor kunnen toch veel mensen betrokken zijn bij een afscheid." 

Volgens de richtlijnen van het RIVM mogen er bij een begrafenis of crematie slechts dertig mensen zijn. "Families vinden het heel moeilijk om te kiezen: die oom mag wel komen en die vriend niet", zegt Pieter Dekker.

Door de uitvaart live uit te zenden via internet kunnen er op afstand veel belangstellenden verbonden zijn met het afscheid. En omdat condoleances niet gehouden mogen worden, tonen veel mensen hun medeleven in een online condoleanceregister. Dat kan ook met foto’s en filmpjes ter herinnering aan de overledene.

"Het zijn prachtige oplossingen in een moeilijke tijd", zegt Pieter Dekker. "Afstand houden bij een afscheid, druist in tegen alles waar we voor staan. Maar we ontmoeten veel begrip rondom de uitvaarten. Samen maken we er het beste van."

Uitvaartverzorging Pieter Dekker, dag en nacht te bereiken: 072-5122614

www.uitvaartdekker.nl