Regeren is vooruitzien, maar niet in de Beemster

Column
Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

Natuurlijk is regeren vooruitzien. Stel je voor dat een bestuurder dat niet zou doen. Geen idee hoe het verder moet na de coronaccrisis. Geen idee hoe antwoorden te vinden op het vraagstuk rondom de klimaatverandering. Geen idee hoe de pensioenen betaalbaar blijven bij de almaar toenemende vergrijzing. Je moet er toch niet aandenken! Een goed bestuurder is vanzelfsprekend voortdurend bezig met de zoektocht naar antwoorden op de grote vragen.

Dichterbij huis mag je er van uitgaan dat de lokale bestuurders zich ook en voortdurend bezighouden met de toekomst. Hoe gaat een stad of dorp eruit zien over pakweg tien, twintig jaar? Wat betekenen nieuwbouw en bevolkingsgroei voor een gemeente? Wat is de impact van de vergrijzing?

Geen einde aan bouwdrift

In Beemster denkt het gemeentebestuur daar klaarblijkelijk heel anders over. Er is de laatste jaren stevig gebouwd in de Zuidoost, een prachtige nieuwe woonwijk verrees en aan de bouwdrift is nog lang geen einde gekomen. De huizen vliegen als het ware uit de grond. Iedereen weet dat nieuwbouw een geboortegolf veroorzaakt. Nou ja bijna iedereen weet dat. En dus moeten er tegelijk met de plannen voor huizenbouw ook plannen ontwikkeld worden voor scholen, gymzalen, speelplekken, buurthuizen en andere algemene voorzieningen.

Slaap maar door

Oeps … dat was het gemeentebestuur van Beemster kennelijk vergeten. Er is een basisschool: De Bloeiende Perelaar. Dat die school binnen de kortste keren te klein zou zijn, kon een kind voorspellen. Snel wat noodlokalen erbij en het probleem is opgelost, moet een wethouder gedacht hebben. Slaap maar door, wethouder. Bij aanvang van het komende nieuwe schooljaar is er een nijpend te kort aan klaslokalen. Er wordt nu al maandenlang gesteggeld over een noodvoorziening. Dat in dat soort procedures bezwaarmakers opstaan, is meer regel dan uitzondering. Het ‘not in my backyard’ gedrag is een veelvoorkomend verschijnsel. Zo ook in Zuidoostbeemster.

Kind van de rekening

Over een goeie maand beginnen de schoolvakanties. En nog moet het besluit genomen worden. Ja, de wethouder wil nu noodlokalen (tot drie hoog) plaatsen op de speelplaats. Schoolleiding en bestuur zien dat niet zitten. De gemeenteraad mag er eind juni in de raadsvergadering iets van vinden. Dat men laat, te laat is laat zich raden. Dat regeren ook vooruitzien is heeft men in Beemster nog niet begrepen. En wie, ja wie is het kind van de rekening? Inderdaad, het kind!