Te vroeg

Column
Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

Dit bericht stond onlangs in een landelijk dagblad: ‘Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft aangekondigd in november 2020 in meer dan twintig verschillende plaatsen in Nederland te demonstreren bij de sinterklaasintochten.’ KOZP heeft demonstraties aangekondigd in Alkmaar, Edam, Purmerend, Volendam en nog veel meer plaatsen. De actiegroep demonstreert in plaatsen waar volgens KOZP tijdens de intocht nog steeds wordt vastgehouden aan Zwarte Piet.

Het is natuurlijk het goede recht van KOZP om te demonstreren en het is fijn wanneer demonstraties ver van tevoren worden aangekondigd. Dan kan het bevoegd gezag tijdig maatregelen nemen om de demonstranten alle ruimte te geven die nodig is zonder dat de openbare orde in het geding komt.

Maar … beste kick outers, zijn jullie niet iets te vroeg? De zomer begint pas deze week en om dan nu al – met nog vijf maanden te gaan - demonstraties aan te kondigen. Zelfs de pepernoten liggen nog niet in het schap. En die zijn altijd al enorm vroeg te koop. Bovendien is het nog maar zeer de vraag of Sinterklaas wel komt dit jaar. Vooralsnog is er een uitreisverbod voor Spanjaarden en gelet op de leeftijd van Sinterklaas valt hij binnen de zeer kwetsbare categorie ouderen. Reizen wordt sterk afgeraden. En stel dat hij kan, mag en wil komen. Neemt hij dan zijn personeel mee? We moeten er immers vanuit gaan dat medio november nog altijd de anderhalve meter maatregel geldt.

Met honderden pieten (in welke kleur dan ook) op een gammele stoomboot … nee daar geloof ik niet in. Als Sinterklaas komt, dan komt hij waarschijnlijk zonder hulptroepen. Dat is in het coronatijdperk de meest voor de hand liggende optie. En die cadeautjes dan? Welnu, ook Sinterklaas weet heel goed hoe hij Post NL, DHL, USP en al die andere koeriers kan inschakelen. Ik meende onlangs een koerier achter het stuur luidkeels te horen zingen .. Hij komt, hij komt.

Zouden die koeriers misschien al meer weten?