Fatsoen

Column
Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

De coronacrisis veroorzaakt allerlei bijverschijnselen. Veelvuldig handen wassen, thuiswerken, geen uitbundige begroetingsceremonie, anderhalve meter en geduld, heel veel geduld. Het nieuwe normaal is voor veel mensen nog steeds wennen. En dat leidt tot ongeduld, onbegrip, en opwinding. Je wil ze niet de kost moeten geven; zij die caissières, portiers, serveersters, BOA’s een grote mond geven en hun frustratie afreageren op al die goed willende medewerkers, die niets anders dan hun werk doen en je herinneren aan het nieuwe normaal. In plaats van een vriendelijk ‘dank u wel voor de tip’ is een grote mond en ongepast taalgebruik het gevolg. Ook dat went niet, nooit. Hoewel!

Thierry Baudet

Onze voormannen en -vrouwen die toch eigenlijk het goede voorbeeld zouden moeten geven, weten zich zo nu en dan evenmin te gedragen. Neem nu Thierry Baudet. Terwijl de coronacrisis nog volop heerste toog Baudet naar Volendam om zich daar - al handenschuddend en de anderhalve meter aan zijn laars lappend - uitgebreid te laten fotograferen. Thierry mag dan wel een net pak dragen, zich een beetje behoorlijk gedragen is er bij hem niet bij.

Sluipmoordenaar

Vorige week noemde hij tijdens een debat de minister van Landbouw, Carola Schouten, een sluipmoordenaar. Een manier van op de man … pardon vrouw spelen die kamervoorzitter Arib echt te ver vond gaan. En gelijk had ze. “Meneer Baudet”, sprak Arib, “u mag het met de minister en het kabinet oneens zijn, maar een minister een sluipmoordenaar noemen vind ik niet passend. Ik verzoek u uw woorden terug te nemen."

Misselijk makend

Baudet nam er niets van terug. Hij koestert zijn eigen woorden en gaat voort met het geven van het verkeerde voorbeeld. Misselijk makend gedrag van een volksvertegenwoordiger die ooit sprak over ‘de Uil van Minerva’. Minerva komt uit de Romeinse mythologie. Ze is de godin van het verstand, van de vindingrijkheid en van de wijsheid. Je zou wensen dat de terror oehoe - die ooit in onze contreien huisde - Baudet tot de orde kon roepen. Juist in deze tijd zijn fatsoen, begrip, verdraagzaamheid en geduld immers meer nodig dan ooit.