Biomassa: zeg het maar

Column
Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

Purmerend is trots op de biomassawarmtecentrale (lekker scrabblewoord). Het grootste deel van de huishoudens wordt via die centrale voorzien van stadsverwarming. De gedachte is dat biomassa het milieu veel minder belast dan door met kolen gestookte centrales. Een idee waarachter steeds vaker vraagtekens worden geplaatst. Sterker nog, de Tweede Kamer heeft onlangs besloten te stoppen met het subsidiëren van de verbranding van hout voor biomassacentrales waar alleen stroom mee wordt opgewekt.

Bouw 2e centrale in gevaar?

Is dat goed nieuws voor Purmerend? Komt de bouw van een 2e centrale nu in gevaar? Luidt dit het begin in van het einde van de stadsverwarming via de verbranding van houtsnippers? Ik weet het niet. Zeker is dat ‘onze’ centrale geen stroom levert, maar warmte. Of dat verschil maakt is mij niet duidelijk. Wel qua financiering, zo lijkt het. Maar, het is toch niet goed voor te stellen dat er qua milieubelasting verschil is tussen verbranding van houtsnippers hetzij voor warmte, hetzij voor stroom.

In de ijskast

Energiereus Vattenfall, dat een grote biomassacentrale wil bouwen, heeft zekerheidshalve de bouwplannen maar in de ijskast gezet. Minister Wiebes zegt echter dat biomassa voorlopig nodig blijft voor de energievoorziening. Het Nederlands Instituut voor Ecologie stelt daar tegenover dat biomassaverbranding helemaal niet duurzaam is. ‘We geloofden voorheen dat als het een hernieuwbare bron is, het duurzaam is. Inmiddels weten we dat als je hout verbrandt, je verschrikkelijk veel CO2 produceert. Meer nog dan wanneer je kolen verbrandt.’

Veel deskundigen zeggen dat er maar één oplossing is. Uitsluitend zon en wind gebruiken voor allerlei toepassingen. Dat is écht duurzame energie.

Is Purmerend goed bezig?

Ondertussen werkt Purmerend gestaag verder aan de realisatie van een 2e biomassacentrale. De subsidie zal wel geborgd zijn en dus is het financiële risico beperkt. Maar of we ook in de nabije toekomst nog zo hard van de daken schreeuwen dat ‘we’ in Purmerend zo goed bezig zijn met het milieu is nu nog een vraag waarop het antwoord nog allerminst vast staat.