Vakantiestress? Zo heb je er geen last van

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Volgens magazine Psychologie is de mens een huisdier en geen trekvogel. Reizen kan dus gemakkelijk stress opleveren. Mensen zijn echter ook eigenwijze wezens, dus trekken we er toch jaarlijks weer op uit. Hoe voorkom je vakantiestress? 

Zodra de scholen sluiten en de schooltassen in de hoek van de hal worden gesmeten, weten veel mensen hoe laat het is en begint volgens hen het gedonder. Gezonde (vakantie)spanning lopen op tot uiteindelijk ongezonde spanning met als gevolg gezeur, gedoe en geruzie. Fijne vakantie. 

Gaat die rugzak weer niet dicht!

De voorbereiding levert bij menig gezin al een flinke portie stress op. De rugtas gaat niet dicht omdat er te veel mee moet, de reisverzekering wordt op het laatste moment nog bedacht, en staat er wel genoeg op de rekening? Kortom, een goede voorbereiding is het halve werk. Dan ga je veel rustiger op pad. Maak daarom lijstjes van wat er mee moet, lees je in over het land van bestemming et cetera. Eigenlijk weten we dat wel en is het vooral een kwestie van doen! 

Korte lontjes en geruzie in de auto

Raar maar waar, je kunt het beste uitgerust op vakantie gaan. Je zult ze de kost moeten geven die op vrijdagmiddag uit het werk komen en hup de caravan aanhaken en wegtuffen. Dat is misschien nog te doen als je vanuit Drenthe naar Zeeland rijdt, maar meer kilometers is af te raden. Niet alleen gaat het dan om vermoeidheid en minder weerstand (je kunt zomaar ziek worden), ook het korte lontje is hier het gevolg van. Ruzie in de auto dus. Geen leuk begin van de vakantie. 

Dan slaap je ook nog eens niet goed

En om het magazine psychologie te citeren: …We vliegen vanuit het regenachtige Nederland naar tropische temperaturen, beklimmen torenhoge bezienswaardigheden op het heetst van de dag, eten voedsel dat we niet gewend zijn en drinken meer alcohol dan gewoonlijk. Bovendien verstoren we door tijdsverschillen en laat naar bed gaan ons slaap-waakritme, en door het ontbreken van de gestructureerde bezigheden van thuis, verliezen we ons weekritme… Kortom, kommer en kwel die vakantie. Zo moet het dus niet. 

Ga er eens in je eentje met je Kipling rugzak tussenuit

Het is bijvoorbeeld al beter om je een beetje aan te passen aan het ritme van de plaatselijke bevolking en niet tussen twaalf en twee uur van alles te ondernemen. Houd het rustig, doe relaxed. Je kunt echt dat hele land niet in twee weken zien. Maak keuzes en neem ook je rust. Zorg goed voor jezelf als het om voeding gaat, en slaap voldoende. 

Een middagje zelf op pad met wat broodjes in je Kipling rugzak is ook zo gek nog niet als je met een heel gezelschap op stap bent. Maak goede afspraken met elkaar over hoe de vakantie gevierd gaat worden. Vieren… inderdaad, het mag een feestje zijn. Houd het daarom leuk, en vooral relaxed.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)