"Wat stoer van onze burgemeester"

Algemeen
Eerst nog even de badjassen aan en dan het kanaal in. Burgemeester Bijl wordt geflankeerd door Manja van der Weit en Jancor de Boer.
Eerst nog even de badjassen aan en dan het kanaal in. Burgemeester Bijl wordt geflankeerd door Manja van der Weit en Jancor de Boer. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl zwom zaterdagochtend een korte afstand in het Noordhollands kanaal om de aandacht te vestigen op Swim to Fight Cancer. Bestuurslid Manja van der Weit van stichting Swim to Fight Cancer Purmerend-Beemster (in oprichting) en de directeur van sportorganisatie Spurd, Jancor de Boer, vergezelden hem. Burgemeester Karen Heerschop van Beemster gaf het startsein op de kade bij parkeergarage Claxonate. De eerste editie van Swim to Fight Cancer Purmerend-Beemster is dit jaar vanwege het coronavirus niet mogelijk. 

Om nu alle mensen die met kanker te maken hebben een hart onder de riem te steken, zwom het drietal een korte afstand van de Swim to Fight Cancer route. Symbolisch, namens en voor alle burgers, trokken zij een baantje om aandacht te vragen voor al die mensen die te maken hebben met kanker. Deze zwemactie is onderdeel van een landelijke actie waarvoor tientallen burgemeesters gaan zwemmen.

Aandacht voor mensen met kanker

Het doel van Swim to Fight Cancer is aandacht te vragen voor mensen met kanker en het inzamelen van geld voor onderzoek. Concreet gaat het om een onderzoek van professor Arjan Griffioen van het VUMC. Dit onderzoek heeft een looptijd van vier jaar en biedt voor veel mensen perspectief.

Voor dat onderzoek is bijna acht ton nodig. De burgemeesters Bijl en Heerschop hopen met deze symbolische actie naast aandacht vestigen op Swim to Fight Cancer Purmerend-Beemster 2021 voor nu vooral een mooi bedrag op te halen voor onderzoek naar de ontwikkeling van een vaccin tegen kanker. Wie het onderzoek financieel mede mogelijk wil maken, kan terecht op https://www.fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer/initiatief-burgemeesters-en-wethouders.

Tijdens de zwemtocht stroomden de lovende reacties op Facebook binnen. "Wat stoer van onze burgemeester" en "Ik heb diep respect voor de heer Bijl. Petje af", zijn twee van de vele reacties.

 

Met de Nelson Mandelabrug op de achtergrond vroeg het trio aandacht voor mensen met kanker.