Van alle tijden

Column
Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

Idealen of pluche? Een telkens terugkerende vraag die zich aandient wanneer gekozen politici zich afscheiden van hun partij, aan zetelroof doen en voor zichzelf beginnen. Met als direct gevolg nog meer splinters in parlement of gemeenteraad. En steeds als zich een afsplitsing heeft voorgedaan, wordt de vraag gesteld: gaat het om de idealen of om het pluche? Nog nooit heb ik een zetelrover horen zeggen dat het hem of haar louter om het pluche gaat. Nee zeg, stel je voor . dat zou politieke zelfmoord zijn. Natuurlijk gaat het om de idealen. Maar ja … hoor ik mezelf dan stamelen … het honorarium is toch leuk meegenomen? Een lid van de Tweede Kamer ontvangt een schadeloosstelling van ruim 116 duizend euro op jaarbasis (ofwel € 8.372,-- per maand), inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Tweede Kamerleden ontvangen verder allerlei onkostenvergoedingen. Een lid van de gemeenteraad in Purmerend krijgt maandelijks € 1.460,84 bruto uitgekeerd.

Voor het pluche? Voor het geld? Elke volksvertegenwoordiger zal zeggen: Nee, natuurlijk niet. Het zijn louter mijn idealen die mijn inzet als volksvertegenwoordiger rechtvaardigen. Het zal allemaal wel. Maar als ik kijk naar een man als Henk Krol (een ruziemaker 1e klas) dan bekruipt mij een gevoel van wantrouwen. Henk wist in zijn tijd bij de Gaykrant al weg te komen met een smoes over wel/niet afgedragen pensioenpremies. En bij de Ouderenpartij speelde hij verstoppertje en begon voor een eigen partij. Dat hij nu met Otten fuseert maakt het nog bonter. Voor het geld? Nee, zeg hoe durft u dat te denken?

In Purmerend zien we soortgelijke bewegingen. De SP (twee jaar terug met 3 zetels in de raad) is verdwenen. Vader en zoon Buskoop begonnen voor zichzelf, en de laatste der socialistische mohikanen De la Haye werd uit de partij gezet en gaat nu – op een door hem geroofde zetel – in zijn uppie verder. PVV'ers gingen hem voor en scheidden zich ook af. Voor het geld? Gehecht aan het pluche? Nee, hoor, het zijn de idealen waar ik het voor doe. Mijn vertrouwen in de politiek wordt soms ernstig op de proef gesteld.