Laatbloeier Anita Ham debuteert met 'Door de ogen van Dana'

Algemeen
Anita Ham:
Anita Ham: "De boeken van Griet op de Beeck hebben me dat zetje in de rug gegeven." (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - ‘Door de ogen van Dana’ is de titel van een 150 pagina’s tellende roman die sinds eind juni in de boekwinkel ligt. Het boek is geschreven door de Purmerendse Anita Ham (60). De auteur voert in de roman haar alter ego Dana als hoofdpersoon ten tonele. Net als Dana is Anita met een lui oog geboren. En ook zij is op de lagere school in Amsterdam-Osdorp gepest.

Met die achtergrond besloot laatbloeier Anita Ham twee jaar geleden een cursus te volgen aan de Schrijversacademie. “Ik moest veel overwinnen om bij mijn herinneringen en gevoelens te komen. Door de feedback die ik van docenten en medecursisten kreeg, kreeg ik handvatten om mijn memoires in scenes te vatten”, vertelt ze.

Dit werkte dusdanig bevrijdend voor haar, dat ze de andere fragmenten eenvoudig op papier kon zetten. Daardoor leek ‘Door de ogen van Dana’ vanzelf te ontstaan. Het boek kan daarom het best betiteld worden als fictief verhaal met autobiografische aspecten.

Griet op de Beeck

Anita Ham heeft jaren achtereen als onderwijzeres gewerkt. De geboren en getogen Amsterdamse besloot na een ietwat problematische periode de draad op te pakken als onderwijsassistente. Inmiddels lacht het leven haar weer aan alle kanten toe. En haar liefde voor de boeken van de Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck zette Anita op het spoor van haar inmiddels meest geliefde hobby.

Zetje in de rug

“Vijf jaar geleden besloot ik om te gaan schrijven. Door de boeken van Griet op de Beeck kreeg ik dat extra zetje in de rug dat ik nodig had om er aan te beginnen. Ik ben van mening dat we allemaal wel iets hebben of gehad hebben wat we het liefst onder het tapijt schuiven. Zoiets van daar wil ik het niet over hebben. Op een later moment moet het toch onder dat tapijt weggehaald worden. En ik ervaar schrijven als een ideale gelegenheid om dit te doen. Dat ik dit in de herfst van mijn leven nog kan doen ervaar ik als een extra mooie kans.”

Korte inhoud

Een korte inhoud van de paperback. Dana vraagt zich op een avond af of de gerenommeerde schrijver in het tv-programma Het Schrijverscafé de debutant is met wie zij 35 jaar geleden en onenightstand had. Is het mogelijk dat de toenmalige debutant één van de Nederlands grootste schrijvers is geworden? De tand des tijds heeft Dana’s herinneringen vervormd. Heeft de ontmoeting wel plaats gevonden? Was de ontmoeting soms met een andere debuterende schrijver? Gaat ze zich dingen inbeelden?

Vervolgens wordt het tijd voor Dana om uit te zoeken waarom dit haar 35 jaar na dato nog zo bezig houdt. Verdrongen herinneringen uit haar jeugd in Osdorp in de jaren zestig komen boven. Wat brengt deze zoektocht Dana?

‘Door de ogen van Dana’ (prijs € 19,50 en verkrijgbaar bij Het Leesteken in Purmerend en in de webwinkel van uitgeverij Boekscout, red.) is weliswaar net uit maar Anita Ham heeft het onderwerp van haar tweede boek al in haar hoofd. Als werkneemster van de voormalige PTT kwam haar iets van een fraudezaak ter ore. “Dat wordt de insteek van mijn volgende roman”, aldus Anita.