Uitsluiten of insluiten

Column
Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

De gemeenteraad van Zaanstad heeft een motie aangenomen waarin het de burgemeester verboden wordt om aanwezig te zijn bij een sinterklaasintocht met zwarte pieten. Het valt niet uit te sluiten dat de Zaanse burgemeester die motie naast zich neerlegt. ‘Ik ben voor insluiten, maar niet voor uitsluiten’, zei Hamming en ongetwijfeld doelde hij daarbij op zijn kruistocht tegen drugsdealers.

Ik houd er rekening mee dat indien zich een dergelijke situatie in Purmerend voor zou doen, onze Don Bijl dienovereenkomstig reageert. Hamming en Bijl zitten immers doorgaans op één lijn.Maar loopt de politiek niet erg ver voor de muziek uit, zo vraag ik me af. Sinterklaas komt meestal medio november aan. De talloze lokale Sinterklaas comités zitten ongetwijfeld te wachten op het ‘sinterklaasbeleid’ van de NPO. De publieke omroep is hierin bepalend.

Je zult maar belast zijn met de intocht in jouw dorp of stad. Wat moet je? Stel je voor dat er bij de landelijke intocht geen pieten zijn. Of pieten die eruit zien als paddenstoelen (rood met witte stippen). Of als werkbijen, geel/zwart gestreept en bereid om een prik uit te delen. Of dat alle pieten plaatsmaken voor Disneyfiguren. Dan zit je met jouw zwarte pieten In Stadskanaal, Edam, Hobrede of Purmerend) toch maar mooi te kijken. Weg met de geloofwaardigheid.

In plaats van het opleggen van een verbod aan de burgemeester, zou de politiek (de 2e Kamer voorop) er goed aan doen om van de NPO te eisen dat nú bekend gemaakt wordt of, en zo ja door wie, Sinterklaas bij zijn intocht vergezeld gaat worden.

En dit alles natuurlijk nog los van de vraag of de Sint wel kan komen. Een oplaaiend coronavirus zal hem het uitreizen verbieden. Bovendien valt die oude baas in de risicogroep. Wie weet moet hij in quarantaine (ingesloten dus) en de pakjesavond uitbesteden.

Ik sluit het niet uit.