"Leuk dat mensen zoveel verhalen hebben"

Algemeen
Renee (links) en Eva Kelder.
Renee (links) en Eva Kelder. (Foto: Elisabeth van Sandick)

PURMEREND - Eva (40) en Renee Kelder (35) begeleiden op zaterdag 18 juli kleine groepjes deelnemers aan het Schrijfcafé in de Bibliotheek Purmerend. Dat doen ze in twee sessies; van 10.30 tot 12.30 uur en van 12.30 tot 14.00 uur. De zussen doen dit volgens een beproefd recept. "Vier jaar geleden zijn we in de vestigingen Oost en Noord van de OBA in Amsterdam begonnen met dergelijke workshops. Vanaf het begin was het een groot succes", vertelt Renee Kelder.

Zusjes Eva en Renee Kelder begeleiden Schrijfcafé in bibliotheek

De zusjes kwamen vorig jaar via via in contact met Femke Frantzen, programmeur van de activiteiten in de Purmerendse bibliotheek . Femke zag het wel zitten om ook in deze regio schrijfworkshops te organiseren. "Het leek me een geweldige toevoeging aan onze activiteiten. En geheel in de lijn van een bibliotheek", aldus Frantzen.

Dat was voortschrijdend inzicht, want de aanpak van de zussen bleek ook in de Purmerendse bieb aan te slaan. Renee: "De deelnemers zijn laaiend enthousiast. Tijdens deze lockdown hebben we via de mail aan iedereen opdrachten gestuurd. Binnen tien dagen hadden we feedback binnen."

Beiden schrijven boeken

De zussen zijn beiden zzp'er en schrijven boeken. Renee voornamelijk non-fictie en Eva veelal romans. Niet alleen dát bindt hen, want ook als begeleiders van de workshops zijn ze goed op elkaar ingespeeld. "We vormen een goede combinatie en hebben aan een oogwenk voldoende om te weten wat de ander bedoelt. Het is helemaal leuk om te ervaren dat de deelnemers heel blij worden van de workshops."

Voldoening

Wat Eva en Renee vooral terugkrijgen zijn de verhalen uit de groepen. "Het is zo mooi en geeft zoveel voldoening om te zien en te horen dat de mensen zoveel verhalen te vertellen hebben. Dat maakt ons blij. We zien bovendien dat het volgen van de workshops bij de deelnemers een soort van nieuwe wereld in het hoofd schept", zegt Renee.

Elke derde zaterdag

Het Schrijfcafé wordt elke derde zaterdag van de maand gehouden in de Bibliotheek Purmerend aan de Waterlandlaan 40. Vanwege de nog geldende coronamaatregelen worden de groepen bewust klein gehouden.

Wil je eindelijk aan de ene roman beginnen? Of ben je op zoek naar inspiratie voor een kort verhaal of heb je hulp nodig bij het op papier zetten van je levensverhaal? In het Schrijfcafé kan het allemaal.

De kosten zijn € 2.50 per sessie alleen bij voorinschrijving via www.bibliotheekwaterland.nl/kaartverkoop