Gastvrij

Algemeen

‘Purmerend op de kaart!’ Een kreet die wethouder Hegger voortdurend slaakt. Purmerend opstoten in de vaart der volkeren en wereldberoemd maken. Dat is wat hij graag wil. Hij doet zijn best. Coronacrisis? De Koemarkt één groot terras. Enne, o ja vlaggen bij de entrees van de stad. Waterlands goed. Het moet een doorslaand succes worden. Is dat alles om de stad op de kaart te zetten? Nee zeg, hoe kom je daar nou bij? Er is ook nog een heuse camperplaats, middenin de stad. Op het Bolwerk, nabij de Schapenmarkt is een bescheiden aantal parkeerplaatsen gereserveerd voor campers, inclusief stroomvoorziening.

Je vraagt je af of de wethouder ooit zelf is gaan kijken op die plek. In de hoek van de parkeerplaats is het regelmatig een zooitje. Drugdealers, lachgasgebruikers, daklozen, psychisch gestoorden, er huist daar van alles in die afgelegen hoek. Nu niet direct het volk dat je graag als buur ziet, en zeker niet als buur van jouw camper. Het vakantiegevoel is daar snel verdwenen. Menig camperaar vertrekt al ras van de plek.

De gemeente zoekt naar een woonplek voor mensen met verschillende complexe problemen. Lang was het Oudelandsdijkje in beeld. Na protesten van omwonenden en andere burgers koos de gemeenteraad eieren voor haar geld en droeg ze het College op een andere locatie te zoeken. Waarom niet het Oudelandsdijkje bestemmen als camperplek en het Bolwerk als plek voor degenen met complexe problemen? Midden in de stad, goed voor het contact met de buitenwereld, gemeentehuis en BOA’s in de buurt.

En de camperaars? Die zullen de plek aan het Oudelandsdijkje kunnen waarderen. In de natuur, dichtbij de stad, zwembad en speeltuin. Maak er meteen een toiletgebouwtje bij en de camperaars zullen in de rij staan om onze stad te bezoeken. Ik zou zeggen: gemeentebestuur, doe er je voordeel mee!