Veel animo voor Purmerend per elektrische fluistersloep

Algemeen
Purmerend ligt op het knooppunt van mooie vaarroutes, vanaf zaterdag te verkennen per elektrische fluistersloep.
Purmerend ligt op het knooppunt van mooie vaarroutes, vanaf zaterdag te verkennen per elektrische fluistersloep. Foto: aangeleverd

PURMEREND/BEEMSTER - Gemeten naar de reacties op sociale media kan Greenjoy zijn borst nat maken met het verhuren van elektrische vaarsloepen in Purmerend. Natuurlijk, het prachtige weer helpt mee en trekt mensen bijna vanzelf mee naar het water, maar de voortekenen geven aan dat Purmerend/Beemster er een kanjer van een aanwinst bij heeft.

Vanaf aanstaande zaterdag kunnen waterliefhebbers terecht aan de Beemsterburgwal voor het laagdrempelig huren van een elektrische fluistersloep. Dan opent verhuurder Greenjoy haar locatie voor Purmerend – Beemster met een eerste tocht, vergezeld door burgemeester Don Bijl. Daarna kan het water in diverse richtingen worden verkend tijdens een zonnig uitje met familie of vrienden.

De sloepverhuur werkt bij Greenjoy helemaal geautomatiseerd; op www.greenjoy.nl is de beschikbaarheid en (variabele) prijs te zien en kan middels online betaling een reservering gemaakt worden. Voor aanvang van de vaartocht ontvangt de huurder alle benodigde instructies en activeert deze de sloep eenvoudig vanaf de mobiele telefoon.

Huren kan al vanaf een vaarduur van 2 uur, zodat het ook bereikbaar is voor een kleinere portemonnee. Reserveren kan - zolang er sloepen beschikbaar zijn - tot het laatste moment. Greenjoy start dit pilotjaar met 1 ruime fluistersloep en zal dit naar verwachting volgend jaar verder uitbreiden. De elektrische sloepen bieden normaliter ruimte voor 8 tot 10 personen. In verband met corona is dit teruggebracht tot maximaal 6 personen. Op de website is alles te lezen over de coronamaatregelen waarmee rekening gehouden dient te worden ten behoeve van een veilige vaartocht.

Met burgemeester Don Bijl van wal steken

Omdat een drukke openingsceremonie in tijden van corona niet gepast is, opent Greenjoy de nieuwe locatie door met burgemeester Don Bijl ‘van wal te steken’. Aan boord van de fluistersloep zal de burgervader - en fervent watersportliefhebber - met Greenjoy-oprichters Rob Veldt en Sven Gribnau zijn verhalen delen over de vele vaarmogelijkheden die Purmerend en de Beemster rijk zijn. Waarom elektrisch varen zo hoog op de agenda staat. En wat het vaargebied juíst nu in coronatijd te bieden heeft aan inwoners en lokale toeristen.

Op avontuur langs het Sloepennetwerk

Purmerend vormt het knooppunt van diverse watergangen, waarbij elke richting een ander avontuur biedt. Greenjoy stelt via haar website een aantal vaarroutes beschikbaar. Deze worden opgesteld op basis van de knooppunten in het vaarnetwerk dat in de regio is uitgezet (Sloepennetwerk.nl).

Op deze manier kan gemakkelijk een route worden gezocht richting bijvoorbeeld het UNESCO-werelderfgoed De Beemster, Waterland, Zaanse Schans of de Purmer. Overigens is dit zeker niet noodzakelijk, het is immers in- en rond Purmerend zelf ook heerlijk om heen- en weer te varen. Je bent als huurder dan ook vrij waar je naartoe vaart binnen je huurtijd.