Petje af voor helden van de brandweer

Column
Afbeelding
(Foto: )

Zondagmiddag. De temperatuur loopt op naar ongekende hoogten. Warmterecords sneuvelen. En dan … opeens groot brandalarm. Brand in de binnenstad. De brandweer rukt uit met groot materieel. De vlammen zijn hoog en fel. Je zult maar brandweerman of –vrouw zijn. Terwijl de thermometer richting de 35 graden gaat, mag je dan in volle bepakking het vuur bestrijden. Ik benijd ze niet. De helden met hun helmen, slangen, pompen en schuimblussers. Petje af voor de mannen en vrouwen die het vuur snel onder controle kregen.

Zou er niet met zoveel daadkracht en deskundigheid zijn opgetreden, dan had de oude Purmerendse binnenstad gemakkelijk een groot gapend gat rijker geweest kunnen zijn. Petje af dus voor de brandweerlieden, want er zijn al genoeg lelijke plekken waar hopelijk snel nieuwbouw (al dan niet historiserend) komt. Denk aan Post.nl, Bellevue, Beemsterburgwal en Kanaalstraat.

Filmpje uit 1965

De oude binnenstad. Veel is er veranderd, maar ook veel is nog zoals het vroeger was. Dat werd nog eens bevestigd door een prachtig filmpje dat op You Tube te zien is. ‘Een dagje Purmerend in 1965.’ Een tijd waarin geluk nog heel gewoon was. Sigaren rokende boeren op de veemarkt, sigaretten verslindende werkmannen, ijverige huisvrouwen en veel, heel veel sportende jonge mensen. Geen tijd slurpende tablets of I-phones, geen internet, instagram of TikTok.

10.000 inwoners

In 1965 telde Purmerend ruim 10.000 inwoners. Een overzichtelijk leven in een klein provinciestadje met een rijk clubleven en een wereldberoemde veemarkt. Hoe anders is het nu. Op weg naar 100.000 inwoners. Gelukkig zijn er nog veel gevels en gevelbeelden bewaard. Mede dankzij de brandweer.

Kijk maar eens naar dat filmpje. Het gevelbeeld van de Koemarkt is nog bijna identiek aan dat van 1965 toen geluk nog heel gewoon was.