Bij Raguel voelen bewoners zich welkom

Algemeen
Afbeelding
Enkele bewoners van het zorgcomplex. Tweede van links voorzitter Sema Duinkerken(Foto: Han Giskes)

PURMEREND – “Deze mensen deugen. In de maatschappij wordt vaak op ze neergekeken. Ik vecht ervoor om te zorgen dat ze meetellen. Ze hebben genoeg talenten en dat wordt nog weleens onderschat.” De woorden van Selma Duinkerken (52) komen recht vanuit haar hart. Selma is voorzitter van de stichting Raguel, die jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking begeleidt bij zelfstandig wonen en hen bovendien stimuleert in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

door John Bontje

In feite leidt ze de stichting enigszins tegen wil en dank. Het klinkt tegenstrijdig maar is het niet. Immers, zij en haar echtgenoot Jan waren het die Raguel zeven jaar geleden van de grond tilden. In december 2019 overleed Jan plotseling en stond Selma er alleen voor. “Ik kon twee dingen doen, er acuut mee stoppen of voortzetten wat we samen hadden opgebouwd. Ik heb bewust gekozen voor het laatste. Dat heeft ook te maken met mijn levensmotto. Ik vind het mijn plicht om iets terug te geven aan de maatschappij. Ik moet wel bekennen dat ik er nog niet helemaal ben, voel af en toe dat mijn energie nog laag is. Maar het gaat steeds beter”, kijkt ze terug op het afgelopen half jaar.

We spreken Selma in de huiskamer van het zeven zelfstandige woningen en zes kamers tellende zorgcomplex aan de Mayonstraat in de Purmerendse wijk Weidevenne. Hier verhuurt de stichting woningen en kamers aan dertien personen. De dagelijkse begeleiding is in handen van 8 professionele zorgverleners. Tijdens het gesprek schuift zoon Michael (31) aan. Hij is een van de bewoners. Voor hem zijn Selma en Jan Duinkerken destijds aan het avontuur Raguel begonnen. “We waren het niet helemaal eens met de manier waarop hij zorg kreeg en besloten zelf de touwtjes in handen te nemen. Je hoeft geen zorgachtergrond te hebben om een complex als dit te runnen maar wel een team van goede zorgverleners. Het gaat om compassie en empathie met onze bewoners, want die gaan altijd voor. Hier wordt kleinschalige en mensgerichte zorg gegeven”, is haar stellige overtuiging. “Het is belangrijk dat de bewoners zich welkom, veilig en thuis voelen. Dat is de noodzakelijke basis voor de verdere ontwikkeling van onze cliënten. Onze aanpak vraagt om vaste begeleiders. Dezelfde mensen die ze dagelijks zien, met wie ze een band opbouwen en die ze kunnen vertrouwen.”

Bij Raguel krijgt elke bewoner de begeleiding die hij of zij op dat moment nodig heeft. Hiernaar wordt samen met de bewoner en zijn of haar familie of begeleider gekeken. Dat kan variëren van hulp bij persoonlijke en lichamelijke verzorging, boodschappen doen, het schoon en netjes houden van de woning, begeleiding bij de dagbesteding of het vinden van werk of scholing, financiële ondersteuning, enzovoort.

In het woningencomplex is een algemene ruimte voor groepsactiviteiten. Hier kunnen de bewoners samen theedrinken, spelletjes doen en gezellig kletsen. Aan het einde van de middag wordt er samen gekookt en gegeten, met groenten en kruiden uit de eigen moestuin. Bij mooi weer kunnen ze ook op het terras en in de tuin zitten. De bewoners helpen bij de inrichting en het onderhoud van de algemene binnen- en buitenruimtes en de woningen. Ook is er aandacht voor sporten en het stimuleren om lid te worden van een vereniging en worden uitstapjes organiseren.

Daar waar sommige instanties met enigszins jaloerse blikken kijken naar wat er in en rondom het zorgcomplex in Weidevenne gebeurt, tonen andere organisaties en gemeenten steeds meer interesse in het model van stichting Raguel. “We worden langzaam maar zeker bekender en krijgen steeds meer samenwerkingen met gemeenten in de omgeving”, aldus Selma Duinkerken tot slot.

De stichting is nog op zoek naar een gedragskundige en een nieuwe bewoner voor de 24 uurs zorg. Interesse? Mail naar info@stichtingraguel.nl of kijk op de website www.stichtingraguel.nl

Afbeelding