Machtig en machteloos

Column
Afbeelding
(Foto: )

Dat Facebook ons land berooft van zwarte piet is misschien nog tot daar aan toe. Er zijn immers voldoende argumenten te bedenken om zwarte piet in de ban te doen. Dat de figuur van zwarte piet bij de gekleurde medemens nare gedachten oproept, is op zichzelf al reden genoeg om afscheid te nemen van ‘black pieter’.

Ieder nadeel heb ze voordeel, zei Johan Cruijff. En dat is nu niet anders. Verhalenschrijvers kunnen aan de bak. De kassa rinkelt. Het sinterklaasverhaal en de sinterklaasliedjes zullen moeten worden herschreven. ‘Kom maar binnen met je knecht’, en ‘ook al is ie zwart als roet’. Het zijn teksten die niet meer kunnen. Maar … verhalenvertellers en liedjesschrijvers, let op! Facebook is machtig en het lijkt niet uitgesloten dat Facebook over enige tijd ‘knechten’ of roetveegpieten in de ban doet. Roetveegpieten die immers op bevel van hun baas halsbrekende toeren moeten uitrichten om die verdomde pakjes door de schoorsteen te duwen.

Alleen al Arbotechnisch een onbehoorlijke opdracht. Nee heus, het zal niet lang meer duren of Sinterklaas moet de klus in zijn eentje klaren. Trouwens, Sinterklaas is toch een bisschop? Zijn die ook niet per definitie verdacht? Zeker als het om kleine kinderen gaat. Je moet er toch niet aan denken dat die ouwe man straks een door Facebook afgedwongen huisarrest krijgt en het Spaanse land niet meer uit mag. Kortom, verhalen en liedjes herschrijven is vooral ook anticiperen op hetgeen men van Facebook kan verwachten.

De macht van Facebook kent geen grenzen. Dat er tientallen, wat zeg ik honderden medeburgers verdrietig zijn, omdat ze vanaf nu nooit meer eens per jaar in de huid van een ander kunnen kruipen en aldus hun hobby (zwarte piet spelen is een hobby) kunnen uitoefenen zal Facebook een rotzorg zijn.

En dan al die pietenpakken. Wat moet je ermee? Misschien moet Sinterklaas zich voortaan laten vergezellen door figuren als die van de Zwitserse garde. Kleurrijke typen die zijn collega te Rome, de paus, begeleiden. Komen die pietenpakken toch nog van pas.

Soms vraag je je af of we wel zo blij moeten zijn met al die techreuzen die voor ons bepalen wat wel en niet mag.