Verschillende soorten gehoor testen bij de audiciens van Nederland

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Een gratis gehoortest; hoe gaat dat in zijn werk? 

Heb je het idee dat je gehoor minder wordt? Dit heeft niet altijd te maken met ouderdom. Als je bloot bent gesteld aan harde geluiden, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan of op je werk, dan kan er gehoorverlies optreden. Wil je hier zeker van zijn, dan kun je een gehoor test laten uitvoeren bij een audicien. Je weet dan binnen een half uur hoe het gesteld is met je gehoor en of er een vervolgactie dient te komen (bijvoorbeeld de aanschaf van een gehoorapparaat). Bij een audicien zijn er twee soorten testen, namelijk een spraakaudiogram en een toonaudiogram. Hoe deze gehoortesten in zijn werk gaan, leggen we in dit artikel aan je uit. 

Hoe werkt een toonaudiogram?



De hoortest die het meest wordt gebruikt is het toonaudiogram. Deze test wordt ook wel de piepjes test genoemd. Bij deze gehoor test wordt gecontroleerd of het binnen-, en het middenoor goed werken. De piepjes worden via de audicien aangeboden via een trilblokje die op de schedel wordt geplaatst of via een hoofdtelefoon. Op deze manier kan hij niet alleen het gehoorverlies meten, maar ook kijken waar het probleem zich precies bevindt; in het binnenoor of in het middenoor. Dit is erg belangrijk om een juiste diagnose te kunnen stellen. Tijdens deze test zullen de piepjes in het begin heel goed hoorbaar zijn, maar gedurende de test worden ze steeds zachter. Als je het geluid niet meer kunt horen, dan kun je een seintje geven aan de audicien. De test herhaalt dit voor verschillende tonen en op basis hiervan wordt een grafiek opgesteld. Deze grafiek wordt het toonaudiogram genoemd. 

Hoe werkt een spraakaudiogram?



Bij een spraakaudiogram test wordt niet alleen het gemiddelde gehoorverlies gemeten, ook wordt er gekeken naar de spraak en hoe goed dit nog verstaan wordt. Bij het afnemen van een spraakaudiogram krijg je via een hoofdtelefoon woorden te horen van een verschillende luidheid. Het is de bedoeling dat deze woorden nagezegd worden. Er wordt door degene die op dat moment de test afneemt geregistreerd wat je nog wel en wat je niet meer kunt verstaan. Het spraak audiogram registreert of je nog onderscheid kan maken in verschillende klanken.

Wat gebeurt er als er sprake is van gehoorverlies?



Bij verschillende audiciens in Nederland kun je een gratis gehoortest laten uitvoeren. Als hieruit naar voren komt dat je inderdaad last hebt van gehoorverlies, dan wordt je in de meeste gevallen doorverwezen naar een audiologisch centrum of een KNO arts. Het kan ook zijn dat er direct een gehoorapparaat aangemeten wordt.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)