Najaarsuitgave Historisch Purmerend is uit

Algemeen
Afbeelding
((De dragende foto op de cover van het nieuwe nummer. (Foto: aangeleverd)))

PURMEREND - Het septembernummer van Historisch Purmerend is dezer dagen verschenen. Inhakend op de huidige toestand in de wereld is een deel van de inhoud gewijd aan besmettelijke ziekten. Hoeveel doden waren er in Purmerend te betreuren toen begin vorige eeuw de Spaanse griep en de typhus heersten, en wie waren de 18 overledenen aan de cholera in 1832? In twee artikelen de antwoorden op deze vragen.

Voorts een artikel over de ziekenbarak in de Nieuwstraat en de geschiedenis van het gast- en proveniershuis. In het nummer ook aandacht voor de Tweede Wereldoorlog: het tweede deel van het artikel over oorlogsburgemeester Kikkert en een artikel over de roof en verkoop van Joods onroerend goed. Welke rol speelden de Purmerendse notarissen daarbij? Plus wederom twee pagina’s kleurenfoto’s van de bevrijdingsfeesten.
Verder nog een aantal andere lezenswaardige artikelen, bijvoorbeeld over reder Willem Smit, die zowel via zakelijke als huwelijksbanden verbonden was met de familie Brantjes en het van arbeidersjongen tot onder meer vice-consul van Noorwegen bracht, en over Volkert Overlander, die na de drooglegging van de Purmer een visserij-oorlogje uitvocht.

Natuurlijk zijn er de vaste rubrieken Van de bestuurstafel, Nieuws van het Purmerends Museum en Nieuws van het Waterlands Archief. In de column Van de redactie neemt Jaap van Kuler, na zich dertien jaar te hebben ingezet voor Historisch Purmerend, afscheid als eindredacteur; hij wordt opgevolgd door Dick Hussaarts.
Losse nummers van Historisch Purmerend zijn verkrijgbaar voor €5,-, bijvoorbeeld tijdens de inloopmiddag in het VHP-huis op de laatste zaterdag van de maand. Nog geen lid van de grootste vereniging van Purmerend? Het lidmaatschap kost €15,- euro per jaar (voor dit jaar nog maar €10,50). Opgeven kan via https://www.vereniginghistorischpurmerend.nl/lidmaatschap/