Geen berg te hoog voor Da Vinci-klas

Algemeen
Alle reden om trots te zijn. Links Peter van Diepen.
Alle reden om trots te zijn. Links Peter van Diepen. (Foto: Han Giskes)

Door Marcel van Stigt

PURMEREND – Een groep van 21 atheneumleerlingen van het Da Vinci College heeft vorige week, als vast onderdeel van hun BSM-programma in de vijfde klas, niet minder dan € 26.075,00 opgehaald voor de stichting Ride4Kids. Deze organisatie zet zich in voor kinderen met een stofwisselingsziekte, waarvan de afloop weinig rooskleurig is. Een van de acties was een fietschallenge rond het drielandenpunt. De aanvankelijk geplande toer door de Pyreneeën ging op het laatste moment niet door, maar er is net op tijd een uitstekend alternatief gevonden.

Het Da Vinci College neemt het vak BSM – Bewegen, Sport en Maatschappij – uiterst serieus. Vooral het maatschappelijke belang wordt dik onderstreept. In de vijfde klas moeten de leerlingen een actie voor een goed doel op touw zetten en dat koppelen aan een sportieve uitdaging.

Acties geheel op eigen kracht

Onder de bezielende leiding van docent Peter van Diepen leidt dat al tien jaar tot deelname aan evenementen als Dance 4 life, Alpe d’Huzes en Groot verzet tegen kanker. Het zijn fietsprojecten en geen berg is de BSM-klas te hoog. In totaal hebben de leerlingen meer dan € 170.000,- opgehaald. Een resultaat om je pet diep voor af te nemen. Niet in de laatste plaats omdat de scholieren de acties geheel op eigen kracht mogelijk maken, van het bedenken, presenteren en promoten tot het werven van sponsors, de voorbereidende trainingen en het aangaan van de sportieve krachtmeting.

Afgelast wegens corona

Van Diepen: “Aan de Ride4Kids Challenge hebben we al twee keer deelgenomen en daar heeft de klas dit jaar ook voor gekozen. Deze challenge zou in de Pyreneeën plaatsvinden. Maar een week van te voren is de tocht vanwege de corona afgelast. Zo jammer. We hadden zo’n mooie stip op de horizon. Vooral voor de scholieren was het een deceptie.”

Snel een nieuwe bestemming

Het plan leek in de koelkast te verdwijnen. Maar ook hier liet de groep zich niet kennen. Alles op alles werd gezet om snel een nieuwe bestemming te vinden. Aangespoord door de scholieren – “We gaan dit jaar toch wel wat doen, hè?!” – is hun docent driftig gaan zoeken. Zijn voorstel om dan maar ergens in Noord-Holland te fietsen werd hoofdschuddend afgeschoten. Niet uitdagend genoeg vanwege de vlakke grond.

Glooiend parcours met veel bochten

Van Diepen: “Ze wilden klimmen, daarvoor hadden ze getraind, dus ik ben ik Limburg gaan zoeken. Belangrijk was het wel om de ouders achter me te krijgen vanwege de coronacrisis, maar dat is uiteindelijk gelukt. Het is het drielandenpunt geworden. Vanuit Gemmerich hebben we drie dagen gefietst. Een glooiend parcours met veel bochten. De eerste dag op duizend meter hoogte, de tweede op dertienhonderd meter en de derde op vijftienhonderd meter.”

Er was al € 7000,00 aan sponsorgeld binnengehaald met andere acties, waaronder een reünie en sportdag, maar de grote klapper moest met deze challenge worden verdiend. Elke deelnemer moest via de website van Ride4Kids € 750,00 binnen zien te halen. Dat is bijzonder goed gelukt gezien de totale opbrengt van deze actie: € 26075,00. Niet slecht, met € 27.000,00 als doelstelling.