Purmerend heeft met Purra 2020 eigen stadsbier

Algemeen
Afbeelding
Met respect voor de anderhalve meter omarmd en koestert de Purmerendse horeca het stadsbier. (Foto: Han Giskes))

PURMEREND - Purmerend heeft haar eigen stadsbier. Purra 2020 is de naam van het brouwsel dat zich kenmerkt door zijn doordrinkbaarheid en de soepel zachte afdronk. Purra 2020 is ontsproten uit een unieke samenwerking tussen de lokale brouwerijen Anna Cornelia, SNAB en Berging. De terras- en cafébezoekers maakten afgelopen weekend voor het eerst kennis met Purra 2020. Eén ding staat vast: de liefhebber heeft er een voortreffelijk blond biertje bij, want Purra smaakt naar meer! Intussen heeft het overgrote deel van de horeca in de stad Purra omarmd en schenkt het uit fles en/of uit de tap. Namens de horeca reageert Judith de Wolf: “Wat is er mooier dan een stadsbier te kunnen tappen?”

door John Bontje

Van de samenwerkende brouwerijen waren Rob, Marcel (Snab Brouwers), Kaj, Rob en Sjors (Berging Brouwerij) en Max (Anna Cornelia) aanwezig tijdens de officiële aftrap van ‘hun’ brouwsel op de Koemarkt. Ook Purmerender Roel ter Voort, eigenaar van reclame- en conceptenbureau Voorts, heeft een aanzienlijk aandeel in de uitstraling van Pura 2020 waarvan de naam linea rectra uit de straattaal afkomstig is. Ter Voort maakte de schets voor het beeldmerk op het flesje, de viltjes en andere uitingen. Tevens is de hulp ingeroepen van graffityspuiter Briesus. Deze Purmerendse kunstenaar liet zijn kunsten los op het doek. Een Purmerends onderonsje in optima forma.

Eerste stappen

Negen maanden geleden werd aan de bar het idee geopperd om een Purmerends stadsbier te ontwikkelen. “Rob en ik stonden aan de bar zomaar te praten over van alles en kwamen we ineens op dat idee. Wij, als Purmerendse brouwerijen, zien elkaar regelmatig op festiviteiten. Van het een kwam het ander en binnen no time zaten we met met de drie brouwerijen op één lijn. Dus zijn we verder aan de slag gegaan. Op 29 februari van dit jaar hadden we de eerste proef”, vertelt Peter over de eerste stappen.

Korenmolen De Nachtegaal

De initiatiefnemers wisten op dat moment nog niet in welke greep ze tijdens het verdere proces zouden worden gehouden, want ook hier sloeg Corona keihard om zich heen. Het is daarom extra bijzonder dat de brouwerijen in deze tijden het geloof en het vertrouwen hebben gehouden. Net zo bijzonder als dat Purra 2020 met lokaal verbouwde granen (van korenmolen De Nachtegaal in Middenbeemster) een dorstlessende blonde is gebrouwen. Purra is volgens de kenners een ideaal opstapje voor de pilsdrinker, heeft het karakter van een combinatie van klassiek biertype, traditionele ingrediënten en moderne look & feel en bezit een alcoholpercentage van 6; iets meer dan de bestaande biertjes. Max: “Het is een voor iedereen toegankelijk biertj.”

In het jaar 1410 werd de Heerlijckheid Purmerend gesticht. Het duurde daarna nog een aantal eeuwen voordat Purmerend kon genieten van bier uit eigen stad. In de zeventiende eeuw waren er drie brouwerijen in de stad. De Spaad, De Lelie en de Dubbele Arend zorgde er voor dat het bier rijkelijk door de kroegen kon stromen. Nog steeds zijn er kenmerken te vinden in de stad van die tijd waar lokaal bier hoogtijdagen vierde. En nu, weer eeuwen later, is er dankzij Anna Cornelia, Berging Brouwerij en SNAB bierbrouwers, en geholpen door andere lokale- en streekgebonden partijen, onder de naam Purra 2020 iets nieuws ontstaan.

‘Doe mij maar een Purra!’

Judith de Wolf: “Het is natuurlijk best een moeilijke tijd voor iedereen. Met Purra 2020 is er iets leuks, iets positiefs tot stand gekomen. Wij vinden dat steeds meer mensen dat moeten omarmen. Het is een heerlijk biertje. De reacties tot nu toe zijn heel positief. We hopen dan ook dat steeds meer liefhebbers straks gaan roepen ‘Doe mij maar een Purra’!”

Het is niet denkbeeldig dat Purra 2020 straks ook buiten Purmerend voor het succes gaat. Max: “Het is zeker ons doel om het bier verder uit te venten. Er zijn inmiddels al gesprekken gaande met groothandel Hanos.”