Laatste wandeling langs markante oorlogspunten

Algemeen
Afbeelding
De gehate burgemeester Baak. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - In samenwerking met het Gilde wordt op zaterdag 26 september in het kader van 75 jaar Vrijheid een wandeling langs de markante oorlogspunten van Purmerend georganiseerd. Het is de laatste in deze korte serie. Bezocht wordt het monument op de Kaasmarkt met uitleg over de omgekomen Purmerenders.

In de Peperstraat staan de gidsen stil bij het huis waar Meijer van der Sluis zat ondergedoken. Ook gaat de tocht langs de plekken waar de gaarkeukens gevestigd waren en er is aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan, die een tijdlang als Stationsstraat en Verlengde Stationsstraat door het leven gingen. Verder wordt een bezoek gebracht aan de oude begraafplaats en wordt het verhaal van Johannes Kolijn verteld. Kolijn werd zonder pardon op 4 augustus 1944 in zijn deuropening dood geschoten door leden van de Silbertanne Aktion. De reden: hij was een belastingonderduiking van een NSB’er op het spoor.

Bij villa Clementine komt de opsluiting van de verzetsstrijder Klaas de Boer aan bod. Met zijn KP ploeg bedacht hij het plan om de gehate NSB burgemeester Baak om het leven te brengen. De Boer moest dit zelf met de dood. Verder aandacht voor de Stolpersteine voor de Rusthoeve van Jeanette Heihmans en nog veel meer verhalen over wat er allemaal in de oorlog heeft afgespeeld.

De tocht duurt circa anderhalf uur. Deelname kost € 4,-. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel aan de Peperstraat 35. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdag 25 september voor 15.00 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl

In verband de RIVM regels 6 personen per gids met een maximum van 12 personen. Gidsen van dienst zijn Gerard Wegman en Henk Meines.