Eerste van elf nieuwe tappunten op Kraanwaterdag

Algemeen
Afbeelding
Wethouder Harry Rotgans, subsidiegevers, een leerling en vertegenwoordigers van Spurd en JOGG bij het waterpunt. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - Niet toevallig op Nationale Kraanwaterdag opende wethouder volksgezondheid Harry Rotgans vanochtend officieel het eerste watertappunt bij SBO het Tangram. Hierbij waren de subsidiegevers Rabobank en Univé en de nieuwe directeur van het Tangram, Jin Raghoebar aanwezig. Raghoebar draagt een gezond schoolbeleid een warm hart toe. Floor Volker, JOGG regisseur bij Spurd, begeleidt de scholen en was ook van de partij. 

Op dit moment drinken 22 basisscholen in Purmerend water met de kinderen. Kinderen die kiezen voor water, krijgen een Dopper fles. Om deze fles laagdrempelig te kunnen vullen heeft de gemeente samen met Rabobank en Univé, subsidie ter beschikking gesteld voor 11 watertappunten op schoolpleinen. Er zijn 11 scholen geweest die hier voor de zomervakantie gelijk enthousiast voor waren. De watertappunten worden voor 1 januari 2021 gerealiseerd. In totaal komt het aantal basisscholen met een watertappunt op het plein, hiermee op 15. De Weidevogels en het Willem Eggert hebben gebruik gemaakt van de landelijke subsidie watertappunten, en de Toermalijn en Klimop hebben bij wijze van ‘pilot’ al een watertappunt gekregen van de gemeente. 

Het Tangram is de eerste school die het watertappunt ophangt. Bijzonder aan dit punt is dat het in de openbare ruimte hangt, dus iedereen kan hier water tappen. Het Tangram heeft een actief team ‘gezonde school’ waarmee zij werken aan een gezonde schoolomgeving. Liana Pronk, het Tangram: “We vinden het belangrijk dat kinderen zich goed kunnen concentreren in de klas en gezonde voeding kan daarbij helpen. Daarom zijn we vorig jaar gestart met water drinken en groente/fruit bij het 10 uurtje, en dat is zonder problemen verlopen. Als je het met zijn allen doet wordt het ‘normaal’ in de school.” 

Wil jouw school ook een tappunt? Vanaf vandaag kunnen scholen, ook VO en MBO, hun belangstelling kenbaar maken voor de tweede ronde van de landelijke subsidieregeling watertappunten. Meer informatie is te vinden op https://gezondeschool.nl/advies-en-ondersteuning/subsidie-watertappunt..

 Kraanwater drinken is gezond en het scheelt bovendien 100.000 drinkpakjes afval per jaar, dat nu al meer dan 5000 kinderen in Purmerend water drinken op school