Visdiefjes komen in een gespreid bedje

Algemeen
Afbeelding
Ideale broedplaatsen voor visdiefjes. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND-BEEMSTER - Binnen het werkgebied van Agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken is genoeg voedsel voor de visdiefjes, een vogelsoort die op de rode lijst staat, maar weinig broedgelegenheid. Willem Overweg, veldcoördinator van de vereniging, vond een oplossing. Van visdieven is bekend dat ze een hele sterke voorkeur hebben om te gaan broeden op schelpenbankjes, schelpeneilandjes en broedvlotten omgeven door water. Met behulp van het ‘Betrekken bij Groen fonds 2020’ van Landschap Noord-Holland kon de natuurvereniging een project starten om dit soort broedgelegenheid te creëren voor de visdiefjes.

Er worden momenteel vijftien schelpenbanken en/of vlotjes aangelegd in bestaande plas-drassen van de leden (agrariërs). Plas-drassen zijn stukken land waar in het voorjaar een laagje water op staat ten behoeve van de weidevogels. De schelpenbanken worden dan dus omringd door water. De aanleg van deze eilandjes/vlotjes wordt met behulp van vrijwilligers uitgevoerd.

Vorige week zijn de materialen uitgeleverd door Spaansen Sierbestrating bij de vijftien locaties. De transportkosten voor dit project zijn gesponsord door Spaansen. Inmiddels zijn de eerste eilanden al gemaakt door vrijwilligers en/of hulpboeren.

Afbeelding