Purmerends eerbetoon aan oeuvre Van Kooten & De Bie

Algemeen
Afbeelding
(Richard Groothuizen (links) signeerde afgelopen zaterdag de Koot & Bie Encyclopedie bij Het Leesteken. (Foto: Walter Hollenkamp))

PURMEREND - Met de totstandkoming van de ongeautoriseerde Koot & Bie Encyclopedie heeft Richard Groothuizen het duo Kees van Kooten en Wim de Bie een geweldig eerbetoon gebracht. En een absoluut hoogtepunt op het gehele oeuvre van ht succesvolle duo bezorgd. Afgelopen zaterdag signeerde de Purmerender exemplaren bij Het Leesteken. Inmiddels is door alle (media)aandacht de eerste druk al uitverkocht.

Richard Groothuizen samensteller van Koot & Bie Encyclopedie

Gedurende de jaren '70 woonden Kees van Kooten en Wim de Bie gewoon aan de Neckerweg in Zuidoostbeemster. Kees haalde ’s morgens op het postkantoor aan de Purmerendse Achterdijk de postbus leeg. Op YouTube staan filmpjes met hem in de Breedstraat, de Kaasmarkt en samen met Wim op de Neckerweg en de Vurige Staart. 22 jaar geleden was het duo voor het laatst wekelijks op televisie. Gek genoeg is hun illustere carrière op radio en televisie nog nooit aanleiding geweest voor een boek.

Tv-programma's in kaart

Dat ging Richard Groothuizen aan het hart. "In 1985 was voor mij de lol van de con temporale muziek er langzamerhand wel vanaf, ook overzichten van tv-optredens van artiesten maken was inmiddels voor mij ook een gelopen race en zocht ik naar een ander tijdverdrijf. Ik besloot voor de lol tv-programma’s in kaart te brengen, te beginnen met de inhoud van Toppop, Ja Zuster Nee Zuster, Koot & Bie, Startrek en verder alles wat ik vroeger op tv leuk vond", vertelt de samensteller van de encyclopedie.

In 1992 was het Koot & Bie manuscript klaar om te publiceren. Contacten van Richard met Kees van Kooten en Wim de Bie resulteerden in een pas op de plaats. Weken na de ontmoeting zag hij op televisie sketches die refereerden aan zijn contact met hen. Groothuizen: "Wim de Bie bedacht het (fictieve) Purmerends Antiracisme Platform, een satire die organisatoren van de Anti Racisme Avond in de Purmaryn hier totaal ontging. In de pers gingen ze er doodserieus op in, ik heb toen maar wijselijk gezwegen over mijn contact met De Bie."

Naar zolder

Alles verhuisde naar zolder en bleef daar een kwart eeuw liggen. Tussentijds werkte Richard in omroepland waar hij veel mensen sprak die met ze gewerkt hadden en allemaal verhalen en materiaal aanleverden. "Ik legde het netjes in de verhuisdozen en keek er nooit naar om; tot 2017. Na het zien van de boekenweekcompilatie Koot en Bie zetten de pruimen op sap, dacht ik: ”wat waren die gasten goed”. Ik haalde mijn manuscript en de inmiddels drie grote verhuisdozen met aantekeningen van zolder en besloot het te voltooien."

Kapper Hooijberg

Drie jaar later waren de ruim 500 pagina’s het resultaat van jarenlang knipsels, video en informatie verzamelen. In het boek staat ook het nodige over Purmerend, Ilpendam, Beemster, Neck, Spijkerboor en Ransdorp waar ze sketches filmden. Opmerkelijk is het verhaal dat Kees vlak voor de start van het Simplisties Verbond op een woensdagmorgen binnenstapte bij kapper Hooijberg in de Peperstraat en de goede man verzocht hem zo slecht mogelijk te knippen. De kapper aarzelde en ging alleen akkoord als Kees nooit zou vertellen wie hem geknipt had.

Wat doe je wanneer iets klaar is? "Om niet in een gat te vallen is Groothuizen samen met stadgenoot Jack van de Made vijf jaar geleden begonnen om alle radio-, televisie- en live-optredens van de Volendamse band The Cats in kaart te brengen. 'Misschien wordt het ooit in boekvorm uitgegeven, anders kan het te zijner tijd ook als interactief E-book op Internet gezet worden, met onder andere veel foto’s, entreekaartjes en concertposters. Er is al veel gevonden en we ontvangen regelmatig informatie van fans."

Oproep voor materiaal van The Cats

Richard doet een vriendelijke oproep aan lezers en gebruikers om meer materiaal aan te leveren. "Misschien hebben lezers vroeger plakboeken bijgehouden of foto’s gemaakt van optredens in Purmerend en omstreken. Het gaat puur om de informatie, we zouden er graag alleen een blik op willen werpen", aldus Richard, die na alle drukte rondom de Koot & Bie Encyclopedie heeft besloten een weekje te gaan uitwaaien op een van de Wadeneilanden.

Jack van der Made is voor meer materiaal van The Cats te bereiken via de mail: nljamad@gmail.com