Bibliotheek en Muziekschool Waterland krijgen wellicht hulp uit noodfonds

Algemeen
Bibliotheek Waterland ontvangt binnenkort wellicht steun uit het noodfonds.
Bibliotheek Waterland ontvangt binnenkort wellicht steun uit het noodfonds. (Foto: Pixabay )

WATERLAND - EDAM/VOLENDAM -  De provincie Noord-Holland heeft een fonds van € 10 miljoen beschikbaar gesteld voor hulp aan culturele en maatschappelijke instellingen in Noord-Holland die schade lijden door de coronamaatregelen. Voorwaarde voor deze steun is dat de gemeente 35 procent van het schadebedrag zelf bijdraagt. Gemeente Edam-Volendam heeft het Volendams Museum, het CBW/PX, de Openbare Bibliotheek Waterland en Muziekschool Waterland voorgedragen voor hulp uit het noodfonds. Het is niet zeker of deze organisaties de hulp ook echt krijgen. In november neemt de provincie een besluit hierover.

De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van de instellingen die schade ondervinden én voldoen aan de criteria van het noodfonds. Hieruit komt naar voren dat het Volendams Museum en het CBW/PX in aanmerking komen voor een bijdrage. Beide instellingen zien hun inkomsten fors teruglopen. Sinds de corona-uitbraak is het aantal bezoekers van het Volendams Museum enorm gekelderd. Het CBW/PX biedt diverse activiteiten aan op het gebied van kunst en cultuur voor jong en oud. Dit jaar konden veel van de activiteiten niet doorgaan. Ook de Openbare Bibliotheek Waterland en de Muziekschool Waterland hebben schade geleden door de sluiting van het onderwijs en gebouwen.

Belangrijke maatschappelijke rol 

Alle organisaties zijn van belang op zowel cultureel als maatschappelijk gebied. Het Volendams Museum en het CBW/PX kunnen rekenen op een grote betrokkenheid en inzet van de vele vrijwilligers uit de gemeente. De bibliotheek en de muziekschool vervullen een belangrijke rol op maatschappelijk en educatief vlak. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven van veel inwoners, ook diegenen kwetsbaar zijn. Het is in deze moeilijke tijd van belang dat beide instellingen hun maatschappelijke rol op een goede manier kunnen blijven invullen.

Beslissing in november

Het Volendams Museum komt dit jaar op een schadebedrag van € 46.242,-. Bij het CBW/PX is de nettoschade € 114.491,-. De Openbare Bibliotheek Waterland heeft een schade van € 70.744,58 en de Muziekschool een schade van € 22.639,00. Edam-Volendam draagt naar rato van inwonersaantal bij: € 6.520,04 voor de bibliotheek en € 1.799,64 voor de muziekschool. Het college doet een beroep op het provinciale noodfonds om 65 procent (€ 104.476,45) van het totaalbedrag bij te dragen. Voorwaarde voor steun is dat de gemeente de resterende 35 procent(€ 64.576,23) voor haar rekening neemt. Dat bedrag kan worden gefinancierd uit de al toegezegde steun van het Rijk voor lokale cultuur. In november neemt de provincie Noord-Holland een besluit over de toekenning van aanvragen bij het noodfonds.