update

Horeca gaat vier weken potdicht

Algemeen
Lege terrassen. Het zal helaas de komende weken weer actueel zijn.
Lege terrassen. Het zal helaas de komende weken weer actueel zijn. (Foto: Han Giskes)

REGIO - De horeca is opnieuw het kind van de rekening. In de dinsdagavond door Mark Rutte bekend gemaakte nieuwe maatregelen maakte de premier onmiddellijk een einde aan eventuele hoop, door te stellen dat de horeca de komende weken dicht gaat. De maatregelen duren vier weken.

Café’s en restaurants blijven dus potdicht evenals de koffieshops. Afhalen in beide bedrijfstakken mag wel maar niet na 20.00 uur. Na acht uur ‘s avonds mag er ook geen alcohol worden verkocht, ook niet bij supermarkten. Theaters en congreszalen mogen niet meer dan 30 bezoekers toelaten, enkele uitzonderingen daargelaten. En amateur sportverenigingen mogen wel trainen maar de competitie is stil gelegd. Verder zijn de koopavonden uit den boze. De maatregelen gaan woensdag 14 oktober om 22.00 uur in.

Het zijn de meest ingrijpende maatregelen die het kabinet bekend maakte. Voor de horeca extra zuur want de tak is voor de zoveelste keer het kind van de rekening, terwijl het aantal besmettingen relatief laag is. Arwin Versteijne, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Purmerend-Beemster, had nog een stille hoop dat de horeca om 18.00 uur zou gaan sluiten, maar zijn hoop verdween als sneeuw voor de zon. Rutte erkende ook dat in de horeca weinig besmettingen zijn te melden en dat alle horeca-uitbaters de benodigde maatregelen hebben getroffen. 

Wederom een pijnlijke beslissing voor de horeca, maar ook voor de kunst- en cultuursector. De bedrijfstak hangt bij wijze van spreken al aan het infuus. En wat te denken van de amateursport. Jongeren tot 18 jaar mogen nog wel trainen, maar competitie spelen is er niet bij. Ook tennisclubs worden ernstig gedupeerd, want dubbelen is er vooralsnog niet meer bij.