Felle reacties na verschijnen ‘Gezond Verstand’

Algemeen
De cover van het krantje.
De cover van het krantje. ((Foto: aangeleverd))

PURMEREND - Na verspreiding van Gezond Verstand in de Amsterdamse Rivierenbuurt is nu Purmerend aan de beurt. Het 28 pagina’s tellende krantje wordt deze week in de brievenbussen in Purmerend gestopt. Gezond Verstand staat vol artikelen die de officiële informatie rondom het coronavirus in twijfel trekken. Ook het regeringsbeleid en de geldende coronamaatregelen worden fel bekritiseerd. Hoofdredacteur is Karel van Wolferen, in het verleden correspondent van NRC.

Krantje vol met informatie die het coronavirus in twijfel trekt

In het blad staat geschreven dat mondkapjes schadelijk zijn voor longen, hart en hersenen en dat ze tumorgroei kunnen versnellen. Ook staat er dat 1,5 meter afstand houden zinloos is en dat de gebruikte coronatest van de GGD ongeschikt is om het virus op te sporen. De wereldwijde verspreiding van het virus wordt omschreven als een ‘kunstmatige pandemie’.

“Ik dacht what the fuck is dit!”, reageert een inwoner van Purmerend (naam bij de redactie bekend). “Dit kan gewoon niet. Ik vind dit heel schokkend.”

“Dat een overjarige correspondent van NRC dit kan schrijven, is nog tot daaraan toe, maar wie in godsnaam wil zo’n krantje verspreiden?”, reageert een andere lezer van deze krant.

In Gezond Verstand staat eveneens geschreven dat er geen dreiging is van een tweede coronagolf. “Zo’n maker of makers van een dergelijk flutkrantje weten niet wat ze doen. We zitten nota bene middenin een tweede Golf. Het ergste van dit is dat het manipulatief is; mensen nemen dingen voor waar aan. Maar ik waarschuw hen nadrukkelijk. Niet lezen en als je toch nieuwsgierig bent, vergeet deze onzin dan heel snel”, aldus lezer F. van Schankeren.  

Een blik op de website van Gezond Verstand leert dat het blaadje om de week in een oplage van 1 miljoen exemplaren zal verschijnen.