Bezoekerscentrum Beemster kleurt blauw voor 75 jaar VN

Algemeen
Het Bezoekerscentrum is voor korte tijd blauw.
Het Bezoekerscentrum is voor korte tijd blauw. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - Tot 24 oktober zal een groot aantal gebouwen en objecten in Nederland blauw verlicht zijn ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. De Nederlandse Unesco Commissie ondersteunt dit initiatief, onder meer door UNESCO-erfgoederen in Nederland aan te moedigen deel te nemen. Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster doet ook mee aan dit initiatief door het Bezoekerscentrum blauw te verlichten. Ook hangt een week lang de blauwe UNESCO-vlag op het terrein van Bezoekerscentrum Beemster.

De Verenigde Naties (VN) bestaan dit jaar 75 jaar en dat wordt wereldwijd groots gevierd. Al 75 jaar zetten de VN zich in voor vrede en vrijheid in de wereld. Het wereldwijd blauw verlichten van belangrijke gebouwen maakt duidelijk dat we onderdeel uitmaken van één wereldgemeenschap.

Een vreedzamere wereld is alleen te realiseren door conflicten zoveel mogelijk voor te zijn. Respect voor elkaars cultuur en het behoud van elkaars erfgoed zijn hierbij essentieel. De verschillende Unesco-erfgoedlijsten (Werelderfgoed, Immaterieel erfgoed, Memory of the World) weerspiegelen de rijkdom aan cultuuruitingen, iconische gebouwen en belangrijke historische gebeurtenissen, die maken tot wie we vandaag de dag zijn.

Omdat UNESCO als deelorganisatie van de Verenigde Naties ook 75 jaar bestaat, vindt de Unesco Commissie het fantastisch dat zoveel UNESCO-erfgoedsites en -instellingen deelnemen aan dit initiatief.