Sint maakt op 15 november een rijtoer per bus en bezoekt alle wijken in Purmerend

Algemeen
Zondag 15 november komt de Sint aan. Niet op zijn paard maar met de bus.
Zondag 15 november komt de Sint aan. Niet op zijn paard maar met de bus. (Foto: (Archieffoto: Han Giskes))

PURMEREND - Ook dit jaar zal Sint Nicolaas met een aantal pieten zo veel mogelijk kinderen begroeten in Purmerend tijdens de intocht op zondag 15 november. Vanwege de coronamaatregelen gaat de intocht dit jaar anders dan we gewend zijn, maar de Sint wil kinderen graag laten weten dat hij weer in de stad is. Dit jaar komt de Goedheiligman naar de kinderen toe. Hij heeft een oude cabriobus op de kop kunnen tikken. Zijn handige smeerpieten hebben de motor weer aan de praat gekregen en zo kwam het plan dat de Sint met deze bus door Purmerend kon rijden, zodat alle kinderen hem kunnen zien en verwelkomen. De hele ‘intocht’ is trouwens live te volgen via RTV Purmerend. Mensen hoeven dus alleen naar buiten op het moment dat de Sint bij hun door de wijk rijdt.

Zie ginds komt de Sintbus

Sinterklaas rijdt een route van 31 kilometer door alle wijken van Purmerend. Hij hoopt dat iedereen die hem wil begroeten daarvoor een rustige plek uitzoekt langs die route. De bus rijdt tijdens de intocht met een gemiddelde snelheid van 15 kilometer per uur zodat de kinderen volop de gelegenheid hebben om de Sint welkom te heten. De bus stopt niet. De duur van de tour is ongeveer 2 uur. Sint hoopt op die manier zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Hij neemt natuurlijk zijn Hoofdpiet mee op de bus en voor de zekerheid een aantal smeerpieten, zodat zij de motor aan de praat kunnen houden.

O, kom er eens (veilig) kijken

De intocht is dit jaar anders dan anders. Om deze veilig door te kunnen laten gaan, heeft Sint overlegd met de veiligheidsregio. Samen met mensen van de politie, handhaving, brandweer, gemeente en GHOR, zijn de volgende regels bepaald voor de bezoekers van de intocht: iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar (behalve huishoudens), men gaat niet in groepen bij elkaar staan en er mag geen optocht ontstaan door meefietsende of -rijdende voertuigen.

Programma en route

Begin november presenteert de Stichting Purmerend Marktstad de route met een tijdschema van waar de Sint op welk tijdstip verwacht langs te rijden. Hoewel gehoopt wordt op een mooie intocht, zou het kunnen dat deze alternatieve intocht moet worden aangepast of zelfs afgezegd als gevolg van eventueel nieuwe coronamaatregelen.

Stichting Purmerend Marktstad rekent erop dat iedereen zich aan de regels houdt bij het doorgaan van het evenement en zal daarop toezien en waar nodig bijsturen in samenspraak met handhaving.

In het Purmerends Nieuwsblad van 22 oktober staat een paginagrote, door Henry Wassink (Ad68), gemaakte tekening in het kader van de komst van de Sint. Aan de kinderen de taak deze zo mooi mogelijk in te kleuren. Inleveren kan bij Cruyff Speelgoed (Westerstraat) en het kantoor van het Purmerends Nieuwsblad (Signaal 4). Er zijn mooie prijzen mee te winnen.