Hij komt wel, hij komt niet

Column
Afbeelding

Toegegeven, er is nog tijd. Maar toch, 14 en 15 november zijn dichterbij dan menigeen denkt. Corona, brexit, presidentsverkiezingen, hypotheekrente, dekkingsgraden, het een is nog belangrijker dan het ander. Het allerbelangrijkste is echter is natuurlijk het antwoord op de vraag of Sinterklaas dit jaar nu wel of niet komt.

Dankzij Akwasi en zijn kick out beweging staat de komst van de goedheiligman het hele jaar op de agenda. De emoties lopen soms hoog op. Daar komt dan nu nog eens bij dat Covid-19 in heel veel plaatsen (zoals Amsterdam en Zaandam) een heuse intocht in de weg staat. Wat altijd een feestje was is opeens een hoofdpijndossier.

Dat wordt bovendien voor veel ouders nog best lastig. Hoe leg je aan een kind uit dat Sinterklaas niet komt en er toch op 5 december cadeautjes zijn? De creativiteit van veel ouders wordt danig op de proef gesteld.

Hoe anders is het in Purmerend? Heb ik het uit publicaties goed begrepen, dan komt Sinterklaas naar Purmerend in een open bus. Een rijtoer door de stad zoals Ajax die maakt wanneer de club weer eens kampioen wordt. Sinterklaas heeft het idee vast en zeker geleend van Real Madrid of FC Barcelona die ook per open bus door de stad gaan bij een kampioensfeest.

Een mooi initiatief! Hulde aan de gemeente en aan iedereen die het mogelijk maakt dat alle Purmerenders in de gelegenheid stelt om, binnen de coronaregels, toch Sinterklaas van nabij te zien. Nu maar hopen dat er een tijdschema wordt bekend gemaakt, zodat ik weet op welk tijdstip de goedheiligman op 15 november door mijn buurt rijdt.