Purmerend ‘Aardgasvrij’ ligt stil; partijen willen een bredere kijk

Algemeen
Gasvrij Purmerend begon zo voortvarend. Inmiddels is het stil gelegd en is de oplossing verder weg dan ooit.
Gasvrij Purmerend begon zo voortvarend. Inmiddels is het stil gelegd en is de oplossing verder weg dan ooit. (Foto: Rodi Media/JB)

PURMEREND - Gemeentebelangen Purmerend heeft een open brief aan wethouder Paul van Meekeren (D66) gestuurd. De brief gaat over aardgasvrij Purmerend en de problemen die bij het project in de wijk Overwhere-Zuid zijn ontstaan.

De afgelopen weken is het Purmerendse project Aardgasvrij veel in het nieuws gekomen, zowel in lokale als in landelijke media. Er blijken problemen te zijn en het project moest (tijdelijk) worden stilgelegd. Dit tot verbazing van de gemeenteraad van Purmerend, die hier niet van tevoren op de hoogte van is gesteld.

De oppositiepartijen, waaronder Gemeentebelangen, hebben een interpellatiedebat aangevraagd over de gang van zaken de afgelopen weken. Daarnaast vindt de partij het noodzakelijk om breder te kijken naar het hele project. GBP-voorzitter Michèl F. van den Brun schetst in een brief aan de wethouder dan ook de problemen bij het project. Daarbij biedt hij namens de GBP aan om mee te denken over oplossingen, samen met experts en de gemeenteraad van Purmerend.

“Dat is hard nodig omdat er tot nu toe vooral intern wordt gekeken wat beter kan, maar voor een breed gedragen en sterke evaluatie is het nodig om ook externe experts hierbij te betrekken. Een open houding richting een democratisch ontworpen en breed gedragen Energieplan “Als u de stap terug wilt zetten en zich wilt bevrijden van de kokervisie van dit project en de ‘koppelkansen’, en als u de vrijheid neemt om een toekomst voor u te zien waarin de SVP slechts een van de mogelijke spelers is, dan kunnen we vrijelijk praten over een echte duurzame transitie”, aldus Van den Brun.

Afgelopen week schonk het WNL-programma Wakker Nederland aandacht aan het project in Purmerend. Syp Winia, redacteur en columnist van het opinieweekblad Elsevier, schoot gigantische gaten in het volgens hem veel te dure project. “Het wordt hoog tijd dat er naar andere mogelijkheden wordt gekeken, want dit is zonde van de tijd, energie en het geld”, aldus Winia.