Markante stadgenoot Just Kroon overleden

Algemeen
Just Kroon, hier in april 2007 gefotografeerd voor zijn voormalige winkel/museum aan de Breedstraat, worstelde met de oorlog.
Just Kroon, hier in april 2007 gefotografeerd voor zijn voormalige winkel/museum aan de Breedstraat, worstelde met de oorlog. (Archieffoto: Han Giskes)

PURMEREND - Just Kroon (1934) is vandaag, maandag 26 oktober, overleden. Deze markante stadgenoot heeft menigeen ontvangen in zijn bijzondere winkel die hij tot enkele jaren had in de Breedstraat.

Was het wel een winkel? Het leek meer een soort museum. De ramen waren veelal volgeplakt met artikelen over de 2e Wereldoorlog en in zijn winkelpand lagen tal van snuisterijen uit die tijd. Ook kwam in de winkel tot uiting dat hij zijn werkzame leven in de agrarische sector heeft doorgebracht. Melkmachines waren zijn specialiteit.

Just Kroon heeft zijn leven lang geworsteld met de oorlog, met de bezetter en vooral met de bevrijders. Jaren geleden heeft hij een oorlogsmonument opgericht aan het Jisperpad nabij Spijkerboor, ter nagedachtenis aan Engelse vliegers die aldaar om het leven kwamen.

Dit leverde jaren geleden nog een aardige rel op. Het eerbetoon van Just Kroon aan drie tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte geallieerde vliegtuigen, werd niet door iedereen op prijs gesteld. De Aircraft Recovery Group (ARG) in Assendelft was niet blij met het monument, omdat de vereniging zelf ook een dergelijk gedenkstuk heeft laten maken. Dit naar aanleiding van de opgraving vorig jaar van een Halifax die in mei 1943 in Jisp neerstortte. Dagblad Trouw schreef hier destijds uitgebreid over.

Het winkelpand in de Breedstraat was voor velen een zoete inval. Just had altijd en voor iedereen een vriendelijk woord en zijn gevoel voor humor heeft hem tot aan zijn dood niet in de steek gelaten.

Just Kroon kreeg in 2010 van burgemeester Don Bijl een Koninklijke Onderscheiding opgespeld. Een jaar later kreeg hij de Jaarprijs van de Vereniging Historisch Purmerend.