Gemeente Purmerend bedankt pleegouders

Algemeen
Wethouder Paul van Meekeren bedankt Robert en Gerhart.
Wethouder Paul van Meekeren bedankt Robert en Gerhart. ((Foto: ALW Fotografie))

PURMEREND - Vandaag start de Week van de Pleegzorg. Wethouder Paul van Meekeren ging langs bij Robert en Gerhart. Zij ontvingen van de wethouder symbolisch een bos bloemen aan alle pleegouders.

Voor meer dan 22.000 kinderen in Nederland is hun thuis helaas geen veilige en stabiele omgeving. Pleegouders vangen deze kinderen op, het kind woont tijdelijk of langdurig bij hen. Ieder kind is anders en daarom zijn verschillende soorten pleegouders nodig.

Tijdens de Week van de Pleegzorg worden niet alleen pleegouders in het zonnetje gezet maar start ook een campagne met een oproep om in de wereld van de pleegzorg te stappen. Op de site staat een mooie test waarbij je kunt kijken of pleegzorg iets voor jou is. Wethouder Paul van Meekeren: “Ik zou iedereen willen oproepen om eens te kijken naar de mogelijkheden. Opvang kan zeven dagen per week of af en toe: een weekend, een paar keer per maand of alleen een vakantie. Voor korte of lange tijd.”

Robert en Gerhart vangen 1 á 2 weekenden in de maand Mees (10 jaar) op. Dat doen ze al bijna 2 jaar. “Wij hebben er voor gekozen om weekendpleegouders te zijn. Het geeft even lucht aan beide kanten: voor de ouders, maar ook het kind is even in een andere omgeving waardoor het positief ander gedrag kan gaan vertonen. In het begin kwam hier een verlegen mannetje. Nu zien wij hem uitgroeien, zichzelf ontdekken. Het leuke is: wij doen iets goeds, maar voor ons is het ook een verrijking. We leren van zijn belevingswereld, die voor ons nieuw is. Het verruimt je blik.”

Wethouder Paul van Meekeren vindt het mooi wat Robert en Gerhart doen. “Een stabiele thuissituatie is helaas niet vanzelfsprekend, het is geweldig dat Purmerenders hun thuis openstellen en deze kinderen een veilig thuis bieden.”

Daarnaast is het ook belangrijk dat gezinnen waar het niet goed gaat, tijdig om hulp vragen. Van Meekeren: “Zij kunnen voor meer informatie altijd contact opnemen met Levvel, of voor hulp bij Loket Jeugd van de gemeente. Ik hoop dat deze week daar ook aan bijdraagt.”

Gemeente Purmerend bedankt In Purmerend zijn er actieve pleegouders (via Levvel) en steunouders (via Buurtgezinnen). Buurtgezinnen koppelt (steun)gezinnen aan (vraag)gezinnen die het zwaar hebben en wel wat steun kunnen gebruiken bij de opvoeding van de kinderen. Het is een lokaal initiatief en heeft ook een link met pleegzorg: ter preventie of bij het afschalen ervan pleegzorg.

Vanuit Levvel, voorheen Spirit, de pleegzorgorganisatie in de regio Zaanstreek-Waterland, worden er in deze week extra aandacht voor pleegzorg gevraagd en worden pleegouders op een speciale manier bedankt. Gemeente Purmerend bedankt alle zorgouders voor hun inzet met een tegoedbon van ‘Purmerend Winkelstad’.

Als pleegouder iets voor jou is kijk dan op openjewereld.nu of www.levvel.nl/pleegzorg.