De Markthal het decor van Kerstbomenmarkt van De Artiest

Algemeen
Afbeelding
Peter de Kerstman ontvangt persoonlijk de klanten. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Je zal maar horecaondernemer zijn in rampjaar 2020. Nu weet men in die branche sowieso van aanpakken en ook creativiteit hoort erbij. Daarom staat vanaf zaterdag Peter Coster, eigenaar van café De Artiest met 1000 kerstbomen in de Markthal Purmerend die voor deze gelegenheid is omgetoverd tot Kerstbomenmarkt. Peter zelf ontvangt in passende kerstmanoutfit hoogstpersoonlijk de klanten, laat ze los op de volledig coronaproof-route langs de bomen, en heeft een bus klaar staan om desnoods de boom gratis en voor niets thuis te bezorgen. De grote wensboom in het hart van de hal draagt bij aan het juiste kerstgevoel. Bezoekers kunnen daar bij vrijwilligers van Inloophuis Wij Allemaal een wenskaart kopen voor in de boom. De bijdrage voor een foto met de kerstman gaat eveneens naar dit goede doel.

“Zo’n drie maanden geleden werd ik gebeld door een oud-collega die een kerstbomen groothandel had overgenomen”, vertelt Peter.  “Of ik mensen kende in Purmerend die deze wilden verkopen. Nu was ik niet zo thuis in de kerstbomen, en ook waren we net weer open met De Artiest dus ik kon hem niet helpen. Tot we weer dicht moesten. Toen dacht ik; misschien is het wel iets voor mij.”

Mooiste locatie

Hij zag zich wel staan op de Koemarkt, met de boompjes, vuurkorfje erbij. Maar overal waar hij het probeerde, van Koemarkt, tot zijn eigen terras, tot op een winkelcentrum stootte hij zijn neus. Boos zette hij zijn verhaal op Facebook en werd overstelpt door leuke reacties en aanbieders van een plek waar hij zijn bomen kon verkopen. Waaronder Sander Mook van de Markthal Purmerend. “Wij kenden elkaar al omdat wij in maart het eerste evenement in de Markthal zouden verzorgen dat, helemaal uitverkocht, natuurlijk niet door kon gaan. We waren er snel uit. Dus ik belde de leverancier: ik heb de mooiste locatie in Purmerend!, en ik bestelde 1000 bomen.”

Coronaproof

De markt is helemaal coronaproof ingericht. Er mogen maximaal dertig mensen tegelijk naar binnen, de uitgang is aan de andere kant. Buiten is met hekken een wachtplaats afgebakend op 1.5 meter. En voor wie het nog steeds niet veilig genoeg is, bellen voor een boom kan ook, met foto’s als keuzehulp. “Ik heb zeven verschillende soorten bomen, in alle maten, dus voor ieder de juiste boom.”

Afsluiter

Momenteel is hij met zijn personeel nog druk in training om ook hen het nodige bij te brengen over kerstbomen, vanzelfsprekend gehuld in zeer foute kersttruien. “We hebben ontzettend veel lol. Dit is ook voor het personeel een mooie afsluiter van een heel moeilijk jaar. We hebben er allemaal erg veel zin in. Ook door de leuke reacties die we nu al krijgen. Er zijn mensen die zeggen dat ze sowieso een boom bij mij komen halen, al hebben ze er al één, desnoods gaat die in de tuin.”

Zolang de voorraad strekt

Zaterdag opent de kerstbomenmarkt om 12.00 uur en is open tot 20.00 uur. De markt blijft dagelijks op die tijd geopend zolang de voorraad strekt. “Maar we zijn zeker twee weken bezig”, meldt Peter. “De meeste mensen wachten met kopen tot Sinterklaas het land uit is.” Maar misschien, gezien de gezelligheid die iedereen nu zoekt, beter niet te lang wachten…