De ‘lampoloog’ van Purmerend sluit de deuren

Algemeen
Afbeelding
Peter de Bruin. 'lampoloog', sluit de winkel. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – Dat ene bijzondere onderdeeltje voor een lamp, de ouderwetse gloeilamp, die belangrijke reparatie aan je favoriete lamp in huis: je kunt er binnenkort niet meer mee naar het vertrouwde adres op de Westerstraat. Peter de Bruin, de laatste uitbater van de verlichtingswinkel Trendlight stopt er mee. Vijftig jaar zat de verlichtingswinkel in hetzelfde pand, waarbij er met elke nieuwe eigenaar niet zoveel veranderde. Met kennis en ouderwetse service als vaste waarden. Een pijpenla vol lampen en onderdelen, die veel mensen, getuige alle bloemen en bonbons die er worden afgeleverd, met lede ogen zien gaan. Maar Peter de Bruin, inmiddels bijna 75 jaar, vindt het mooi geweest.

Lampen zijn niet alleen werk, ze zijn ook de hobby van Peter. “Ik zit al sinds mijn 18e in de verlichting””, vertelt hij. “Als ik een lamp zie weet ik direct waar die vandaan komt. Ik noem mezelf wel een lampoloog, ik weet er alles van. Ik heb gewoon een lampentic.” Hij had zelf lang een lampenfabriek waarmee hij onder meer de grootste leverancier was van V&D en leverde aan de Hema. “Nadat de fabriek sloot zette ik nog de groothandelsfunctie voort, zo kwam ik hier terecht. Toen zestien jaar geleden de vorige eigenaar stopte besloot ik ermee verder te gaan voor de laatste paar jaar. Nu wil de eigenaar het pand terug hebben, omdat zijn dochters niet nog voor vijf jaar elders willen huren.”

Service en advies

Zestien jaar stond Peter met zijn vrouw Nel zes dagen per week in de winkel. Het is jammer voor de vele vaste klanten. “Ik ben de enige lampenwinkel nog in de omgeving. De bouwmarkten en internet nemen het zo’n beetje over. Dit soort winkels sterft gewoon uit. Veel van onze klanten zijn wat ouder. Ze stellen de service en kennis erg op prijs. Waar wordt de lamp die je net hebt gekocht nog gratis bij je thuis bezorgd? Daarnaast deden we ook allerlei reparaties. Dat zijn dingen die klanten binnenhalen, zeker in mijn doelgroep. Ik krijg elke dag bloemen en bonbons van mensen die het zo erg vinden dat ik ga sluiten. Wat moeten ze nu?”

Trendlight verkocht alle soorten lampen, van modern tot klassiek en ook veel tiffany. “Veel soorten ook die je niet online kunt bestellen”, zegt Peter. “Zoals de ouderwetse gloeilampen. Zolang je daar nog voorraad van hebt mag je ze verkopen. En veel mensen vinden dat licht gewoon meer sfeervol.”

Tijd voor wat anders

Hij zit nu midden in de opheffingsuitverkoop. “Maar als er iemand komt die een bepaalde lamp wil hebben, dan bestel ik die nog gewoon. En ik heb er vrede mee hoor. Sinds ik ziek ben geweest in maart waren we alleen nog dinsdag, vrijdag en zaterdag geopend. Ik had nog best even door kunnen gaan, maar nu ik zo voor het blok ben gezet vind ik het ook prima om nu te stoppen. Tijd voor andere dingen, zoals mijn kleinkinderen.”