Medewerkers stilgelegde branches tijdelijk elders aan het werk

Algemeen
Van de bank af en tijdelijk elders aan de slag. Voor een aantal personeelsleden is een oplossing gevonden. Het Werkgevers Servicepunt hoopt dat er snel meer volgen.
Van de bank af en tijdelijk elders aan de slag. Voor een aantal personeelsleden is een oplossing gevonden. Het Werkgevers Servicepunt hoopt dat er snel meer volgen. ((Foto: Han Giskes) )

PURMEREND/BEEMSTER - De oproep van de aanstaande fusiegemeenten Purmerend en Beemster aan ondernemers in de horeca en evenementensector, om na te denken over en door te pakken in het initiatief om personeel tijdens deze coronaperiode tijdelijk in te zetten in andere branches, begint langzaam maar zeker te beklijven. Bij de Purmerendse horecabedrijven BRASA, De Stallen en Jo & Co/theatercafé de Purmaryn zijn inmiddels respectievelijk vier, zeven en twee werknemers tijdelijk bij zorginstelling Evean gestationeerd.

Met de sluiting van de horeca en het verbod op evenementen zit een deel van uw personeel op de bank. Aldus de insteek van wethouder Mario Hegger, en in zijn slipstream de teams Economie en Werk en Inkomen, om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn de tijdelijk stilgelegde horeca en medewerkers een tussenoplossing te bieden. Hegger: “De bedrijven zitten met kosten en de medewerkers van die bedrijven zitten thuis. Aangezien we hier te maken hebben met medewerkers in de verzorgende sector ben ik verder gaan denken. Die zijn prima in te zetten als gastheer/vrouw in de zorg, medewerker in de bedrijfskantine, het verrichten van hand- en spandiensten bij zorginstellingen of als bezorger van levensmiddelen aan huis.”

Neem contact op met de horeca, leg de mogelijkheden uit en zorg voor bemiddeling met sectoren die personeel goed kunnen gebruiken. Dat was kort gezegd de boodschap van Hegger aan de twee diensten binnen de gemeente. “We staan direct in contact met het praktijkonderwijs, UWV en Werkom. Dan is er het Werkgevers Service punt (WSP), maar dat is puur voor de werkgevers. Hiermee zijn we goed op weg. Maar toen ineens was er Corona. Het gevolg: waar eerst geschreeuwd werd om personeel ligt nu in bepaalde branches het werk stil en zit personeel thuis. Wij vinden dat dit anders kan. Wij willen proberen met deze tijdelijke bemiddeling medewerkers vanuit stilstaande branches in de zorg of andere bedrijfssectoren onder te brengen.”

Marika Pruis is strategisch adviseur bij het Werkgevers Servicepunt en opereert sinds kort als een soort verbindingsofficier tussen vraag en aanbod. Zij staat al vaak in contact met ondernemers en heeft een groot netwerk, zeker in dit geval een groot voordeel. “We helpen werkgevers en werknemers heel laagdrempelig. Ik probeer te inventariseren waar de pijn ligt en adviseer de werkgevers ook om vooral naar elkaar te kijken. Zet elkaar op het spoor en meldt het als je personeel over hebt. Mensen kunnen ook op basis van detachering elders aan de slag”, aldus Marika.

Intussen zijn medewerkers van BRASA, De Stallen en Jo & Co/theatercafé de Purmaryn met succes tijdelijk bij Evean werkzaam. Arwin Versteijne: “Het is een win-win situatie. Ik ben er hartstikke blij mee en de mensen zelf zijn ook enthousiast. Zo maken we van deze vervelende periode samen toch nog iets en hoeft ons personeel niet onnodig thuis op de bank te blijven.”

Gehoopt wordt dat anderen het voorbeeld snel volgen. Voor meer informatie over tijdelijke bemiddeling van werk naar werk kan men mailen naar info@wspzw.nl Of bellen met 06 50 52 75 29.

JOHN BONTJE