Wat een gezeur

Column
Afbeelding
((Foto: blacksalmon - stock.adobe.com))

Vorige week lieten marktkooplui weer eens van zich horen. Ze zijn het zat om voortdurend de kans te lopen van de sokken te worden gereden door fietsers en bromfietsers.

Het is vooral de ‘marktstraat’ Nieuwstraat waar de overlast wordt ondervonden. Het is natuurlijk goed te begrijpen dat de kooplieden zich beklagen en bij de gemeente aandringen op passende maatregelen. Maar net zo goed is het te begrijpen dat de fietsers door de Nieuwstraat fietsen. Komende vanaf de Melkwegbrug is het niet onlogisch dat men de weg vervolgt via de Nieuwstraat. Die paar kramen zijn niet echt als een obstakel te zien, daar slalom je gemakkelijk om heen.

Dit is nu typisch zo’n situatie waarin beide partijen een beetje gelijk hebben. Toegegeven, sinds corona heerst is de markt een stuk minder aantrekkelijk. Maar alle schuld op corona afschuiven gaat me te ver. De markt kalft steeds verder af. Op de Westerstraat is het aantal kramen op de vingers van één hand te tellen. Zo nu en dan kom je een kraam tegen.

Nieuwstraat

Op de Nieuwstraat is het al niet veel beter en in de Zuidersteeg is helemaal geen markthandel meer te bekennen. Het ‘rondje markt’ is ter ziele. Kaasmarkt, Breedstraat en Dubbele Buurt zijn dé marktstraten en het is logisch wanneer die kramen van Wester- en Nieuwstraat verkassen naar de Koemarkt. Een prachtige promenade met marktkramen van Kaas- tot Koemarkt.

Fietsers kunnen hun gang gaan

Bijkomend voordeel is natuurlijk dat het verkeer geen hinder meer ondervindt van de markt op de Wester- en Nieuwstraat. En o ja, ook de fietsers kunnen dan gewoon hun gang gaan.

Ik stop mijn verlanglijstje in mijn schoen en daarop staat met vette letters: verplaats de kramen naar de Koemarkt!