Nog steeds teveel positieve corona testen in Purmerend en regio

Algemeen
Meer mensen lieten zich vorige week hier testen dan in de week ervoor.
Meer mensen lieten zich vorige week hier testen dan in de week ervoor. (Archieffoto: Han Giskes)

REGIO - De GGD heeft weer een nieuwe week-update laten uitgaan. Er zijn in totaal 16.730 vastgestelde besmettingen in de regio Zaanstreek-Waterland. De cijfers betreffen slechts de vastgestelde infecties. Omdat niet iedereen met klachten zich laat testen, is het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger. Hieronder alle cijfers..

Het aantal vastgestelde besmettingen daalde afgelopen week in alle gemeenten, met uitzondering van Edam-Volendam, daar was juist een stijging te zien. Vergelijkbaar met het landelijk beeld, blijven overtuigende effecten van de lockdown sinds 15 december vooralsnog uit. Het aantal mensen dat zich liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar iets, maar het percentage positieve testen bleef deze week hoog. Het kan zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen, of dat de lockdown wel effect heeft en minder mensen klachten hebben. In de afgelopen weken behoort Zaanstreek-Waterland niet tot de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. De regio staat momenteel op plek 11. Omdat onze regio een relatief kleine regio is, kunnen stijgingen of dalingen per 100.000 snel zichtbaar zijn en zorgen voor een verschuiving in de ranking.

Leeftijd

We zien ten opzichte van vorige week een daling in het aandeel 0-19 jarigen van het totaal aantal besmettingen en een stijging in het aandeel 20-39 jaar. In absolute aantallen is een stijging van het aantal vastgestelde besmettingen te zien in de leeftijdsgroepen 20-29, 30-39 en 75+. De leeftijdsverdeling in procenten van het totaal aantal gemelde besmettingen van 30-12 tot 6-1 in de regio is als volgt:

0-19 jaar (11%), 20-29 jaar (18%), 30-39 jaar (16%), 40-49 jaar (13%), 50-59 jaar (19%), 60+ (24%).

*In de leeftijdsgroep 0-19 jaar zijn bijna alle besmettingen in de leeftijd van 10 t/m 19 jaar.

Ziekenhuisopnames

Het aantal opgenomen COVID-19 patiënten in ziekenhuizen in regio Zaanstreek-Waterland op 8 januari om 14 uur:

Dijklander Purmerend/Hoorn: IC 10, kliniek 35. Zaans Medisch Centrum: IC 3, kliniek 15. (Bron: ROAZ)

De opgenomen COVID-19 patiënten in de regionale ziekenhuizen betreffen zowel inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland als inwoners van andere regio’s. In de week van 31 december t/m 6 januari werden 14 inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland met een COVID-19 besmetting in een ziekenhuis opgenomen. Dat kan ook in een ziekenhuis buiten de regio zijn.

De verdeling per gemeente in de week van 31-12 t/m 6-1 is als volgt: Beemster: 0. Edam-Volendam: 2. Purmerend: 4. Waterland: 0. De overige 8 in andere plaatsen in de regio. (Bron: RIVM)

Testen en bron- en contactonderzoek

In onderstaand overzicht staat het aantal afgenomen testen in onze regio per teststraat en in totaal van de afgelopen week. In de testuitslagen zit maximaal 48 uur vertraging. Hierdoor kunt u dit aantal niet relateren aan het totaal aantal geteste personen.

Uitgevoerde testen

Aantal geteste personen in teststraat Purmerend:
31-12-2020 t/m 06-01-2012: 2.114. Totaal vanaf 1 juni 2020: 52.595

Totaal aantal geteste personen in teststraten in Zaanstreek-Waterland:
31-12-2020 t/m 06-01-201: 5.619. Totaal vanaf 1 juni 2020: 130.602

Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten was afgelopen week 13,7%.

Landelijk was er in de afgelopen week een afname te zien van het aantal afgenomen testen. Dit zien we niet terug in onze regio. In de reguliere teststraten in onze regio lieten 5% meer mensen zich testen dan in de week ervoor. De ongebruikte capaciteit in de teststraten was 48%. Daarnaast lieten nog ruim 400 mensen zich testen in twee tijdelijke testbussen in Poelenburg (Zaanstad) en Volendam (Edam-Volendam). Door de inzet van de testbussen, is er een tijdelijke toename van de capaciteit.

Bron- en contactonderzoek (BCO)

GGD Zaanstreek-Waterland voert, net als diverse andere GGD-en, nog steeds het risicogestuurd bron- en contactonderzoek uit. De GGD belt alle mensen die besmet zijn met corona. Met de besmette personen worden alle contacten besproken en in welke setting deze contacten hebben plaatsgevonden. In plaats van het nabellen van contacten, geeft de GGD advies over hoe zelf te handelen en hoe de eigen contacten te informeren. Doordat de GGD het BCO niet volledig kan uitvoeren, is de consequentie dat er minder nauwkeurig zicht is op de settings waarin besmettingen plaatsvinden en bijvoorbeeld ook op het aantal en aard van de clusters. De GGD krijgt dagelijks 600 uur landelijke ondersteuning. Meer landelijke ondersteuning is op dit moment niet mogelijk.

Afbeelding