Beste bestuurder van NH Thijs Kroese gaat nu voor ‘goud’

Algemeen
Thijs Kroese (rechts) hier samen met projectmanager Harm Jan Stalman middenin het stationsgebied.
Thijs Kroese (rechts) hier samen met projectmanager Harm Jan Stalman middenin het stationsgebied. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Thijs Kroese (34) is in de eerste ronde door lokale en regionale politici, bestuurders, secretarissen en griffiers uit zijn provincie verkozen tot de beste bestuurder van Noord-Holland. In de tweede ronde neemt hij het op tegen de beste bestuurders van de overige provincies en de waterschappen. De Purmerendse wethouder, die nu twee jaar op zijn post zit, zegt trots te zijn op zijn uitverkiezing. “Het is fantastisch, een absolute verrassing. En extra leuk omdat collega’s op mij hebben gestemd”, aldus Kroese.

‘Een jonge wethouder die dingen voor elkaar krijgt’. Zo omschrijven stemmers Thijs Kroese. Hij wordt als zeer daadkrachtig en doelgericht omschreven. Voornamelijk op het gebied van wonen weet de bestuurder resultaten te boeken: de woningbouw in Purmerend maakt enorme sprongen. Kroese: “Ik kan me hierin wel enigszins herkennen, want ik ben iemand die ervoor gaat, hoe dan ook. Ik wil het tempo erin houden, ben een doorpakker. En dat is zeker ten aanzien van woningbouw nodig, want met al zíjn procedures duurt dat al lang.”

Purmerend 2040

Daadkracht toont de wethouder bijvoorbeeld ten aanzien van het grootschalige project Purmerend 2040. Een project, inclusief herontwikkeling van het gehele stationsgebied, dat lange adem vergt. “Maar waarin we nu al grote vorderingen maken. We hebben de ambitie uitgesproken, er is een visie ontwikkeld en de strategie, de procedures met de grond en het stedenbouwkundig plan staan in de steigers.”

 Al sinds 2009 organiseert Binnenlands Bestuur – vanaf 2014 in samenwerking met Necker van Naem – de jaarlijkse verkiezing van de Beste Bestuurder. Zo’n 1.400 lokale en regionale politici, bestuurders, secretarissen en griffiers maakten van 18 november tot 6 december 2020 de selectie. Wie vonden zij uitblinken in het afgelopen jaar? En waarom? In de tweede ronde bepaalt het publiek wie van de genomineerden de beste bestuurder is. Iedereen kan van 14 tot en met 31 januari deelnemen aan deze tweede ronde.

Breng stem uit

Op 4 februari zal duidelijk worden wie de beste bestuurder van 2020 is. Tijdens Kompas, het jaarlijkse event van Binnenlands Bestuur, vindt de bekendmaking plaats. In lijn met het jaarthema ‘Digitale democratie’ is deze bekendmaking deels digit. Stemmen kan op https://www.bestebestuurder.nl/genomineerden-2020/