Gezamenlijke stadsplattegrond als symbool voor komende fusie

Algemeen
Afbeelding
Moncef Beekhof (Purmerends Museum), burgemeesters Don Bijl en Karen Heerschop en Daniëlle Woudstra (VISIT Beemster). (Foto: Han Giskes)

PURMEREND/BEEMSTER - Het was een historisch moment woensdagmiddag op de Beemsterbrug, precies op de grens van Purmerend en Beemster met het zicht op beide. Daar namen burgemeester Don Bijl van Purmerend en waarnemend burgemeester Karen Heerschop van Beemster, wind en regen trotserend, het eerste exemplaar van de allereerste gezamenlijke stadsplattegrond van Purmerend en Beemster in ontvangst. De plattegrond is een initiatief van het Purmerends Museum. Niet alleen een symbolisch product met het oog op de fusie, maar ook zeer praktisch omdat in beide gemeenten de plattegrond dringend aan een update toe was.

De nieuwe plattegrond was voor beide gemeenten hoognodig. De laatste plattegrond van Purmerend stamt uit 2014, waar de gemeente Beemster het deed met een zwart wit A4’tje met alleen de hoofdwegen. “We hebben eindelijk weer een actuele plattegrond”, zegt burgemeester Don Bijl. “Dat was een echt gemis. Er is zoveel bijgebouwd sindsdien. Op de oude stond de hele Baanstee-Noord nog niet vermeld en delen van Weidevenne evenmin.”

Dynamiek

Hetzelfde geldt voor Beemster. “Ook in Beemster is er de laatste jaren flink gebouwd en zijn er natuurlijk ook heel veel nieuwe straten bijgekomen”, licht Karen Heerschop toe. “Na de eerste drie kwadranten wordt momenteel het vierde kwadrant in Middenbeemster gebouwd, maar ook deze straatnamen staan al vermeld in de plattegrond. Wanneer je de oude en de nieuwe plattegrond naast elkaar legt geeft dat ook heel goed de dynamiek weer van de stadsontwikkeling in Beemster en Purmerend. Je krijgt een beeld van hoe goed het gaat met de stad. Zo is het tevens een tijdsmonument.”

Mooi initiatief

“Maar het is niet alleen praktisch”, voegt Don Bijl toe. “Wij werken voor het samengaan van de gemeenten eigenlijk in twee lagen. Er is niet alleen de bestuurlijke inrichting waar we mee bezig zijn, maar ook de maatschappelijk verbinding wil je goed doen. Dat was vorig jaar in de coronatijd wat lastiger, juist daarom is deze plattegrond een goed symbool. Omdat het tegelijk ook heel mooi laat zien dat we straks samen één gemeente vormen. Een heel mooi initiatief.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Symbolisch maar ook praktisch

“Deze gezamenlijk plattegrond heeft zeker een grote symboliek nu”, beaamt Moncef Beekhof, directeur van het Purmerends Museum dat opdracht gaf tot de stadsplattegrond. “Het markeert het begin van het laatste jaar voor Purmerend en Beemster verder gaan als één nieuwe gemeente. Maar los daarvan: mensen hebben echt behoefte aan een fysieke kaart. Zeker ook de dagjesmensen, dat merken we in de VVV/Museumwinkel en dat merkt ook VISIT Beemster. Zij nemen de stadsplattegrond dan ook op in hun assortiment, zoals wij vorig jaar ook zijn gestart met het opnemen van producten uit de Beemster. Ook dat is al een mooie wisselwerking. ”

De plattegrond kost € 4,95 en is te bestellen via de website van het Purmerends Museum, www.purmerendsmuseum.nl en via de webshop van VISIT Beemster, https://visitbeemster.nl/shop/ Wanneer de VVV/Museumwinkel weer opent is de plattegrond ook daar verkrijgbaar.