Ga je corona-kilo’s te lijf

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

We zitten al bijna een jaar vast aan allerlei corona-maatregels. Al een jaar zijn mensen beperkt in waar ze naartoe kunnen gaan. Je kunt niet meer zomaar naar een feestje en uit eten gaan is voor veel mensen al meer dan een jaar geleden. Het thuiszitten levert voor veel mensen een extra probleem op: ze krijgen last van corona-kilo’s. 

Wat zijn corona-kilo’s?

Er zijn ontzettend veel woorden waar ‘corona’ in zit. Zo ook in corona-kilo’s. Dit woord kwam voor het eerst voor tijdens en net na de eerste lockdown. Mensen merkten dat ze meer -en ongezonder- gingen eten. Het was niet meer mogelijk om naar feestjes te gaan en ook uit eten gaan kon niet. En toch kwamen veel mensen aan doordat ze thuis zaten en daardoor sneller gingen snaaien. De extra kilo’s werden ‘corona-kilo’s’ genoemd: kilo’s die eraan kwamen door te weinig bewegen en teveel eten tijdens de lockdowns. Nu we alweer een tijd in de tweede lockdown zitten is dit effect bij veel mensen alleen maar toegenomen.

Tip 1. Probeer minder tussendoortjes te eten

We zijn nog even niet van alle beperkingen af. Kijk dus eens goed naar je huidige eetpatroon. Heb je slechte gewoontes? Met name tussendoortjes kunnen zorgen voor veel extra kilo’s. Op je werk doe je dit waarschijnlijk minder, omdat je collega’s dan ook mee kunnen kijken. Er is dan sociale controle, die er thuis een stuk minder is. Houd in de gaten hoeveel en welke tussendoortjes je nu eigenlijk neemt. Beperk het aantal eetmomenten tot 6 per dag (dat is ook beter voor je gebit!). En kies vaker voor een gezonder alternatief.

Tip 2. Zoek hulp

Afvallen is heel moeilijk. Eten is een verslaving en een verslaving kun je niet altijd alleen de baas. Het is dan ook niet gek om hulp te zoeken. Er zijn diverse programma’s waarbij je je kunt aansluiten. BMI24 is erg populair: daarbij krijg je een coach die je in een aantal stappen begeleidt naar een gezonder leefpatroon. Ben je op je streefgewicht? Dan nog mag je je coach op tips en advies vragen - gratis! Deze ondersteuning voorkomt terugvallen en helpt je om je streefgewicht te halen én te behouden.

Tip 3. Kom in beweging

Je mag haast nergens heen. Maar dat is geen reden om niet te bewegen. Veel mensen ontdekken juist in deze periode hoe lekker het kan zijn om te gaan wandelen of fietsen. Kom in beweging en ontdek wat jij prettig vindt. Of zoek een sport die wél op een verantwoorde manier door kan gaan. In ieder geval is stilzitten nooit een gezonde en verstandige keuze.

Tip 4. Zoek gezelschap

Het gebeurt eigenlijk automatisch: je bent in je eentje en je hebt nog een zak chips of een pak koekjes in de kast staan. En voor je het weet zit je lekker te knagen voor de tv of tijdens je werk. Als je in je eentje bent, grijp je sneller naar lekkere snacks en tussendoortjes. Zoek dus gezelschap. Dat kan fysiek - 1 persoon per dag is toegestaan. Maar je kunt ook videobellen met vrienden of familie. Of je zoekt online contact met mensen die bijvoorbeeld jouw hobby of interesse delen.

Corona-kilo’s zijn een bekend probleem. Veel mensen zijn in het afgelopen jaar een beetje aangekomen. We worden gedwongen tot een minder actieve leefstijl die bovendien veel meer ruimte biedt aan tussendoor snoepen en snacken. Met deze tips ga jij je corona-kilo’s te lijf.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)