De nieuwe gemeente is geduid in economische visie 2040

Algemeen
Afbeelding
Annet Rijser, wethouders Mario Hegger en Jos Dings en Daniëlle Woudstra. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND/BEEMSTER – ‘Handen vol bouwstenen’: dat vonden gemeenten Beemster en Purmerend op hun pad toen zij vorig jaar startten met de zoektocht naar een gezamenlijk economisch perspectief voor de toekomst. Bouwstenen die uiteindelijk aanleiding gaven tot een ambitieuze economische visie 2040 die deze week werd gepresenteerd. Een allesomvattend plan dat de verbinding maakt tussen stad en platteland, de pareltjes van beide naar voren haalt, en kansen biedt voor (agrarische) ondernemers, onderwijs, stadspromotie etc. Eind maart ligt het stuk ter besluitvorming bij beide gemeenteraden. Voor daarna ligt de uitvoeringsagenda al bijna klaar, want duidelijk is dat alle betrokken partijen popelen om ermee aan de slag te gaan.

Op de symbolische Beemsterbrug gaven Annet Rijser (Rvaar) en Daniëlle Woudstra (VISIT Beemster), twee van de koplopers in het traject, donderdag de pijlen van Beemster + Purmerend #datwerkt terug aan wethouder Mario Hegger (Purmerend) en Jos Dings (Beemster). De wethouders gaven deze pijlen in juli 2020, als startschot van de nieuwe economische visie, aan Astrid Francis (Beemster Valery) en Bart Kuipers (PurmerValley). De pijlen gingen vanaf dat moment rond in beide gemeenten. Ze brachten verbinding in beeld en zorgden voor nieuwe verbindingen. Iedere keer dat een pijl werd doorgegeven volgde een interview. Naast deze interviews zijn er veel gesprekken, inspiratiesessies en debatten geweest, konden mensen online meedenken en was er eind 2020 een ondernemerscongres. 

Gedeelde uitdagingen én gedeeld perspectief

Trots

“We hebben in dit traject gezien dat we gedeelde uitdagingen, maar ook een gedeeld perspectief hebben. We hebben als Purmerend + Beemster elkaars economische kracht leren kennen. Veel ondernemers hebben met ons meegedacht, hun ideeën gedeeld en oplossingen aangedragen. Daar zijn we trots op. De beweging die in gang is gezet, willen we verder uitbreiden. Gezamenlijk gaan we uitvoering geven aan de economische visie”, aldus wethouder Hegger. 

Identiteit

Wethouder Dings vervolgt: “Wij zijn als wethouders heel trots op het eindproduct. In de economische visie kiezen we een duidelijk en gedeeld economisch perspectief voor onze beide gemeenten. Met onze ambities investeren we in ons onderwijs, onze mensen, ons gebied en onze unieke, economische profilering in de regio, bijvoorbeeld op het gebied van IT, esports, circulaire economie, voedsel(productie), zorg en welzijn. We zijn harde werkers, we zijn nuchter en eerlijk, en we steken graag de handen uit de mouwen. We zijn doeners: als we een kans zien, dan grijpen we die. Dat is onze identiteit.”

We gaan het gewoon doen met elkaar!

Concrete ambities

In de uitvoeringsagenda worden de ambities concreet. Naast Annet Rijser en Daniëlle Woudstra zijn er meer koplopers bij het project betrokken die samenwerken met onder andere ondernemers, onderwijs, zorg en de gemeenten aan de uitvoeringsagenda. Annet is enthousiast over het traject: “Het was mooi te ontdekken tijdens de sessies met diverse ondernemers en de gemeenten hoeveel synergieën er zijn tussen Purmerend en Beemster en hoe ze elkaar aanvullen. Het bewijs dat verbinding echt mogelijk is en waarin wij ons kunnen blijven onderscheiden. We hebben mooie tastbare dingen in handen gekregen, en nu is het: we gaan het gewoon doen met elkaar! We zijn makers en bouwers, en halen het beste in elkaar naar boven.”

Op de kaart zetten

Danielle vult aan: “Door als koploper mee te mogen doen aan dit proces, heb ik ervaren dat de eerste kansen door deze fusie nu al gepakt worden. De energie, het enthousiasme en nieuwe samenwerkingen die hieruit zijn ontstaan, geven aan dat we hierdoor met elkaar nog heel veel kunnen bereiken. Met elkaar gaan we Purmerend & Beemster op de kaart zetten.”

Laaghangend fruit

Het op de kaart zetten gaat niet wachten tot 2040. Uit de sessies zijn langetermijnplannen gekomen maar ook bleek er al ‘laaghangend’ fruit te zijn dat zo geplukt kan worden. Voor Purmerend bleek onder andere de binnenstad regelmatig boven te komen als pijnpunt, reden om nu in te zetten op het aanstellen van wederom een citymanager. Mario Hegger: “Deze kan sturing geven aan het hele proces, is iemand op wie mensen kunnen terugvallen en zorgt dat je in verbinding blijft staan met elkaar.” In de Beemster is inmiddels een accountmanager agrarische zaken actief. “Deze gaat de ondernemers op agrarisch gebied versterken, contacten vergemakkelijken”, licht Jos Dings toe. “Dat geeft lucht en laat hen meer tijd te ondernemen. Onze agrariërs zijn over het algemeen hoog opgeleide mensen, zij willen de bedrijfsvoering verbeteren, onder ander via IT. Dat zijn netwerken die we vorm willen gaan geven.”

Er zitten onder de ondernemers in Purmerend en Beemster ‘wereldspelers’, maar ook de micro-economie moet meer aandacht krijgen. Die winkel voor Beemster streekproducten in Purmerend bijvoorbeeld, het faciliteren van de rol in onderwijs van H20, en natuurlijk de stadspromotie. Met de vastgestelde pijlers in deze visie zal dat alles ook zeker een boost krijgen.