Geen terp onder toekomstige parkeergarage

Algemeen
Er werd een proefsleuf gegraven, zodat goed gekeken kon worden of er een terp aanwezig was.
Er werd een proefsleuf gegraven, zodat goed gekeken kon worden of er een terp aanwezig was. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Recent deed RAAP, het Nederlands onderzoeks- en adviesbureau dat in Nederland en België archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek verricht, bodemonderzoek op de plek waar de toekomstige parkeergarage nabij het stadhuis wordt gebouwd. Vooronderzoek deed vermoeden dat onder de grond een terp lag. Nadat eerst een proefsleuf was gegraven, werd al snel duidelijk dat van een terp onder de grond geen sprake was.

Wel zijn enkele funderingspalen van het voormalige Stadsziekenhuis aangetroffen. Het Stadsziekenhuis heeft tot 1988 op de plek van het huidige stadhuis bestaan. In datzelfde jaar is het Waterlandziekenhuis ontstaan vanuit een fusie tussen het Stadsziekenhuis en het St. Liduina Ziekenhuis. In 1989 verhuisden de patiënten van beide ziekenhuizen naar de vestiging aan de Waterlandlaan in Purmerend. In 1992 nam het ziekenhuis de naam Waterlandziekenhuis in gebruik. Sinds enkele jaren staat het ziekenhuis bekend onder de naam Dijklander Ziekenhuis.

Het bodemonderzoek is inmiddels afgerond en het terrein is vrijgegeven om verder te gaan met de ontwikkeling van de parkeergarage.