Wandelingen van ‘t Gilde in coronatijd

Algemeen
De wandelingen worden volgens de richtlijnen gehouden.
De wandelingen worden volgens de richtlijnen gehouden. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - ‘t Gilde Purmerend probeert een creatieve manier te vinden om stadgenoten en buurgemeenten in deze coronatijd te betrekken bij de Gildewandelingen. Door de lockdown is er veel behoefte om te wandelen in de buitenlucht. “Hoe mooi kan de combinatie zijn om op deze wijze de cultuur van je stad beter te leren kennen”, zegt Dick Blokker van ‘t Gilde.

In samenwerking met de VVV-Museumwinkel biedt ‘t Gilde op basis van click & collect vanaf 9 maart de zogeheten architectenwandeling aan. Met speciale aandacht voor de bekende architecten Stuyt, Stam en Oud. Belangstellenden kunnen naar de VVV-Museum winkel mailen via winkel@purmerendsmuseum.nl om deze bijzondere wandeling te bestellen. Deze kan op een afgesproken tijd worden opgehaald. Tot eventuele ruimere openingstijden is de winkel vooralsnog op dinsdag, woensdag en vrijdag van 11.00 tot 13.00 uur open op afspraak. Aangezien iedereen dit vier uur van tevoren moet aangeven, is het van belang de afspraak vóór 09.00 uur te maken.

Route- en architectenboekje

De deelnemers ontvangen een boekje met een duidelijke beschrijving van de route en gratis een boekje van een van de drie architecten naar keuze. Voor slechts € 5.- kunnen zij met hun partner, vriend of vriendin of met het gezin deelnemen. Bij voorkeur via de pin te betalen.

Korte toelichting van de in Purmerend geboren architecten: Jan Stuyt, was verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van o.a. het Stadhuis (thans Purmerends Museum), het Liduinaziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla´s. Buiten Purmerend voor meer dan 54 kerken waaronder St. Agneskerk in Amsterdam, St. Jacobskerk in Den Bosch en de Cenakelkerk in Groesbeek.

J.J.P. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormde in de twintiger jaren samen met onder anderen Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van ‘De Stijl’. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs.

Mart Stam was 20 jaar toen hij zijn geboortestad verliet. Was net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteerde in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland gaf hij les aan het Bauhaus en verder is hij bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel. Kwam nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de Dokter Maatsbank.

Leuk voor Pasen

Voor Pasen biedt ‘t Gilde samen met Visit Beemster een Tulpenwandeling en Fietstocht aan in Purmerend en Beemster. Verdere informatie volgt zo spoedig mogelijk.

De plaquettes van de drie architecten hangen aan de gevel van het Purmerends Museum.