Amsterdamse Debby vindt Rust in de Beemster

Algemeen
Afbeelding
Debby en Linda in de winkel. (Foto: Han Giskes)

NOORDBEEMSTER – Ze woonde in hartje Amsterdam, maar de liefde bracht Debby Dolstra ruim vijf jaar geleden naar een oude boerderij in Noordbeemster. Door de flinke burn-out waarmee ze kampte, was er maar één ding belangrijk; Rust. Maar helemaal niets doen? Ze besloot geitenkaas te gaan maken. Daar waren geitjes voor nodig. En zo staan vijf jaar later mensen van heinde en ver in de rij bij kaasboerderij Rust, dat met de zestig geitjes en een authentiek erf bijna een attractie is. “Toch niet gek gedaan voor een niet-boerin”, lacht Debby.

De kleine boerderij was eerder al in het bezit van Douwe, de partner van Debby. Ook zijn bomenbedrijf zit er. Hij verkoopt karakteristieke, oude fruitbomen. “We hebben het samen teruggekocht. En daar zat ik dan in de middle of nowhere. Ik werkte als schoolmaatschappelijk werkster in het speciaal onderwijs, maar dat kon ik door de burn-out niet meer doen. Ik wilde iets bedenken wat wel haalbaar voor me was. Dus ik dacht; ik ga kaas maken en kreeg van mijn werkgever een zuivelopleiding vergoed, om mijzelf om te scholen. Zonder enig benul over hoeveel werk dat eigenlijk is...”

Kudde opbouwen

Douwe wilde heel graag zelf de geiten hiervoor houden. “Dus we begonnen met drie geitjes en om de zoveel weken kochten we een nieuwe. Zo hebben we de kudde opgebouwd tot nu zo’n 60 melkgeiten en 30 tot 40 jongvee. Ik ging een cursus verloskunde doen, zodat ik zelf de geiten bij problemen tijdens de bevalling kon begeleiden. Dat is zo bijzonder. De enige geiten die ik hiervoor had gezien, waren die van de kinderboerderij van Artis. Niet te bevatten wat een overstap dit dan is. Er zitten echt hele mooie kanten aan dit werk.”

Best trots op wat ik als niet-boerin heb opgebouwd

“We doen alles zelf, van het gras op het land tot het afleveren bij de consument. We zijn geen SKAL gecertificeerd bedrijf, officieel niet biologisch dus, maar onze manier van werken gaat eigenlijk veel verder dan die van veel biologische boeren. We hebben bewust gekozen voor dit ras, Franse Alpine geiten, dat kleiner is en minder melk produceert, we gaan heel anders om met de productie van melk. Onze geiten worden ook niet onthoornd, de lammetjes groeien op in de stal bij hun moeder. Het gaat hier niet alleen om omzet. Je kiest ook voor een bepaalde manier van leven. Een leuk leven. In principe is dit ook maatschappelijk werk maar dan op een andere manier.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Kaasjes maken. (Foto: Han Giskes)

Wat betreft haar kaasjes ging Debby haar Amsterdamse neus achterna. “Als ik in Amsterdam kaas ging kopen zocht ik altijd naar de bijzondere kaasjes. Dat werd hier dus ook wel mijn insteek. De halfharde kazen moet je maken om de massa van de melk te verwerken, maar we maken ook een soort brie, witschimmel en blauwschimmelkaasjes met askorsten. Dat was wel spannend, ik had geen idee of we het zouden verkopen hier. Maar het gaat echt allemaal op, dat is zo leuk. En er komt steeds weer wat bij. Zo hebben we ook onze eigen feta-kaas ontwikkeld; zacht en romig met een sterke smaak. Dat is echt een heel mooi product geworden.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Bijzondere kaasjes. (Foto: Han Giskes)

De klanten komen overal vandaan, zeker nadat Rust figureerde in het tv-programma van Yvette van Boven. “Was echt niet normaal hoe druk het was daarna. Sinds corona is het sowieso veel drukker geworden. In het voorjaar werden we overspoeld, mensen stonden soms meer dan een half uur in de rij. We hebben ook wel een bijzondere locatie, dat vinden mensen leuk. De boerderij stamt uit 1895 en het erf hebben we teruggebracht naar hoe het er oorspronkelijk uit zag. We doen ons best dat sfeertje te behouden. In de voortuin staat een hele oude trekker. Daar zitten in de zomer de kindjes op en maken de ouders een foto.”

Niet rijk, wel gelukkig

“Rijk worden we er niet van, dus kun je het maar beter zo doen dat je er wel gelukkig van wordt. We zoeken rust, ook in de bedrijfsvoering. Omdat ik een arbeidsbeperking heb, werkt Linda vier dagen per week in de kaasmakerij. Zij runt de boel. Soms help ik haar met kaasmaken, maar zij heeft mij niet perse nodig en dat geeft mij veel rust. En rust is er ook met de klanten, we nemen altijd tijd voor een praatje, maken het persoonlijk. Dat blijkt juist in deze vreemde tijd een belangrijk detail voor klanten te zijn en wij worden er ook vrolijk van. Het is heel mooi wat hier allemaal gebeurt. Een soort droom die zich afspeelt. Ik ben erg trots op wat ik als niet-boerin heb opgebouwd.”

Geiten- en Kaasboerderij Rust, Noorddijk 25, Noordbeemster. Geopend: ma t/m za van 09.00 tot 16.30 uur. https://rustindebeemster.nl/