“Een Hollandse winterbloemkool, prachtig, vers van het land!”

Partnerbijdrage
Afbeelding
Jos van der Lee in zijn winkel, met medewerkster Marijke. (Foto: Han Giskes)

MIDDENBEEMSTER – Wanneer je, als deel van de in de supermarkt opgegroeide generatie, jezelf afvraagt wat goed voedsel is, kun je het beste even langs gaan bij Jos van der Lee in Middenbeemster. Zo’n 45 jaar geleden startte hij daar zijn groentewinkel, en daarin komt van aanvang af alleen het beste van het beste terecht. Met een neus voor kwaliteit en met een uiterst hoge standaard rijdt Jos Beemster en Westfriesland door om de mooiste en eerlijkste producten in zijn winkel te krijgen.

Producten in mijn winkel moeten met zorg gekweekt en met zorg geoogst zijn

“Ik begon ooit de winkel om mijn zelf geteelde producten in te verkopen”, vertelt Jos. “Maar de winkel werd zo groot dat ik het telen er niet meer bij kon doen, dat was niet rendabel meer. Daarom ging ik in de Beemster bij collega-tuinders producten halen. Het jammere is alleen dat het er steeds minder worden. Toen ik begon had ik zo’n dertig leveranciers, nu nog iets meer dan tien. De kleinere tuinders stoppen ermee, de kinderen nemen het niet over. Veel telers specialiseren zich in één of twee producten en gaan dan alles mechaniseren. Daar hou ik dus niet van. Ik wil het liefst dat een fruitkweker zijn kruiwagen pakt, onder de bomen doorrijdt en het mooiste fruit er tussenuit plukt. Maar bij de meesten komt er een touringcar plukkers langs, die alles op een hoop gooien, waardoor je nooit meer de kwaliteit bereikt.”

Met zorg geoogst

De producten in de winkel van Jos moeten met zorg gekweekt en met zorg geoogst zijn. “Daarin merk je een groot verschil met machinale oogst”, legt hij uit. “Goed voorbeeld zijn de sperzieboontjes. De machinaal geplukte boontjes hebben een andere samenstelling, ze zijn dunner en harder, anders worden ze stuk geplukt. De ouderwetse sperzieboon is juist vlezig en zacht, en dat kan omdat hij met de hand wordt geplukt. Dat verschil proef je enorm. Daarvoor komen ook de restaurants bij ons, zij weten ook wat kwaliteit is en wat echt mooie producten zijn. Hun klanten kopen zelf dan nog wel hun machinaal geplukte boontjes in de supermarkt, maar als ze uit eten gaan verwachten ze meer kwaliteit.”

Verse boerenkool

Wat is zijn eigen favoriete product? “In de zomer zijn het wel de Hollandse kasboontjes, dat is een heel mooi product. Maar ik word ook heel blij van een struik verse boerenkool. Dat is wel even wat anders dan de gesneden boerenkool uit de supermarkt. Het grappige is dat ik hier wel eens klanten krijg die een kilo aardappelen bij ons komen halen voor de stamppot. Ze hadden bij moeder namelijk lekkere boerenkool gegeten en willen het ook zo maken met een mooie aardappel. Maar dan kopen ze er wel de gesneden meuk boerenkool uit de supermarkt bij. Ik moet daar soms wel om lachen.”

Veel van de klanten zijn verslaafd aan onze asperges

Nog harder moet Jos lachen om mensen die nog nooit een struik verse boerenkool hebben gezien, zoals schrijver dezes. “Zij weten niet wat ze missen. Maar ach, er zijn zoveel mooie producten, elk jaargetijde heeft wel wat. Nu hebben we weer de asperges. Daar verkoop ik er heel erg veel van, veel van onze klanten zijn er verslaafd aan. Als je daarin het verschil ziet met de asperges in de supermarkt …. “

Lokale leveranciers

De zomerboontjes en de verse boerenkool in de winter koopt hij bij Kees Klopper. “Daarnaast heb ik wat fruittelers en zijn er bedrijven die zelf hun producten aanbieden zoals Frances haar Valery aardappelen. Mijn spruiten haal ik bij Sjaak Vollebregt, die heeft er 30 a 40 hectare van, de biologische producten bij Jan Knook, en elke week vers de messekleverkaas van Jan Uitentuis.” Verder verkoopt hij het Beemsterbier, ‘een uit de hand gelopen hobby van mijn broer’, vruchtensappen, honing van Nico Koning, knoflook, biologische thee etc.

Tekst loopt door onder afbeelding


Jos van der Lee. Foto: Han Giskes

Rechtstreeks bij de boer

“We proberen zoveel mogelijk rechtstreeks bij de boer te halen om de groothandel te omzeilen. Ook mijn asperges haal ik rechtstreeks bij de teler. Voor de meeste producten is er in de Beemster genoeg te doen. Onze insteek is om met samenwerking eraan bij te dragen dat tuinders langer kunnen bestaan. Voor hen is vaak lastig, het veilingsysteem bestaat ook niet meer. De verhoging van de btw door de overheid hielp ook niet mee. Er is er nog wel een redelijk aantal, maar veel van hen zijn in de zestig, ze doen het er nog bij als hobby maar bewerken een steeds kleiner stuk land.”

Aandacht groeit

In ieder geval lijkt wel de markt voor pure producten wat te groeien. Jos: “Er komen klanten van heinde en ver. Dat heeft met de boerenstalletjes en coronatijd wel een boost gekregen, toen is het echt gaan groeien. Ik heb ze hier wel uit Utrecht gehad. Veel vreemde mensen dus van wie je hoopt dat ze ook weer bij je terug komen.” Want hij wil er zelf nog wel een poosje mee doorgaan als het kan. “Zo lang ik er aardigheid in heb blijf ik dit doen. Het zijn de mooie producten waar je blij van wordt. Een Hollandse winterbloemkool, prachtig toch! Zo van het land!”

Groentenwinkel Jos van der Lee

Middenweg 191

Middenbeemster

Openingstijden

Geopend: dinsdag- en woensdagmiddag, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 17.30, zaterdag 9.30 tot 16.00 uur.